Basker utmanar Madrid

I dag kommer det spanska parlamentet att säga ett högt och tydligt No till ”Plan Ibarretxe”, den baskiska regeringens förslag till ökat självbestämmande för Baskien - ”en självständighetsförklaring”, som vissa ser det.

Under strecket
Publicerad
Annons

Dokumentet är uppkallat efter Baskiens regeringschef Juan José Ibarretxe, som själv kommer att förklara och försvara sin plan i Las Cortes/parlamentet. Men där möter han en oövervinnlig gemensam front: både regeringspartiet PSOE (socialisterna) och högeroppositionen i Partido Popular (PP) har tagit klart avstånd från förslaget - från allra första början. Tillsammans har de 312 av de 350 platserna i kammaren. Att några av småpartierna från Baskien och Katalonien tänker rösta Ja kommer inte att påverka utgången.
Premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero har sagt att planen går emot både Spaniens grundlag och den nya EU-författningen. Men han har ändå varit mer villig att lyssna på Ibarretxe än vad PP-ledaren José María Aznár var när han satt vid makten.

Men Ibarretxe kommer inte att ge sig; han planerar nu att upplösa parlamentet i Vitoria (Baskien) och utlysa nyval snarast möjligt. Därmed skulle valet bli till en folkomröstning - om än olaglig - om Plan Ibarretxe, är tanken.
Men planen delar baskerna:
42 procent är emot och 39 procent är för, enligt en opinionsmätning, gjord av radiokanalen SER. Mäter man i hela landet så är 75 procent av spanjorerna emot planen.
Det var inte många som trodde att planen skulle komma så långt som till kongressen i Madrid. Allt pekade på att den inte ens skulle få grönt ljus i det baskiska parlamentet. Men dagen före nyårsafton lyckades Ibarretxe överraskande få majoritet där för sin plan - tack vare att tre medlemmar i Batasuna (i dag heter partiet Sozialista Abertzaleak) bytte fot. Det numera förbjudna Batasuna är terrorgruppen ETA:s politiska gren, men valdes in i parlamentet innan det blev förbjudet.

Annons
Annons
Annons