Baselitz drar tillbaka museiverk

Bland de museer som nu förlorar viktiga verk av Baselitz märks det moderna Pinakotheket i München och Albertinum i Dresden.
Bland de museer som nu förlorar viktiga verk av Baselitz märks det moderna Pinakotheket i München och Albertinum i Dresden. Foto: Jens Meyer/AP

Georg Baselitz, en av Tysklands mest berömda konstnärer, drar i vredesmod tillbaka sina verk från tyska museer. Handlingen är en protest mot en planerad skärpning av reglerna för export av konst, skriver Der Spiegel.

TT
Publicerad
Annons

Den tyska regeringen vill göra det svårare att sälja verk som är äldre än 50 år och vars värde överstiger 1,4 miljoner kronor utomlands - även inom EU. Detta för att förhindra att "nationalklenoder" försvinner ut ur landet.

Bland de museer som nu förlorar viktiga verk av Baselitz märks det moderna Pinakotheket i München och Albertinum i Dresden. Hartwig Fischer, chef för de statliga konstsamlingarna i Dresden, säger i en kommentar att Baselitz beslut innebär "en svår förlust för samtidskonsten" och att det särskilda Baselitz-rum som inrättats i Albertinum "inte längre kommer att existera".

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons