Annons
X
Annons
X

Barroso utdelar formell smocka

Snustorrt. Efter en vecka av ansträngd tystnad har EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i strikt formella ordalag svarat på den förre hälsokommissionären John Dallis anklagelser om att han inte avgått frivilligt utan sparkats.

Barroso skriver på det träiga, politiska fikonspråk som kännetecknar jargongen i EU-huvudstaden att maltesen Dalli inför en tjänsteman vid EU-kommissionens rättstjänst och chefen för Barrosos egen stab själv delgivit sin önskan att avgå.

”Jag är oförmögen att acceptera de uttalanden och påståenden som görs i ditt brev”, skriver Barroso i ett uttalande som sänts ut till alla Bryssels journalister, med hänvisning till ett brev som Dalli i sin tur lät cirkulera i medierna under de hektiska dagar som följt på hans plötsliga avpolletering.

LÄS ÄVEN:
Snusfällde Dalli ”erbjöds att avgå”

Annons
X

”Enligt fördraget krävs ingen skriftlig form av ansökan om avgång, och den är oåterkallelig. Som följd av detta uppkommer således inga ytterligare frågor gällande ikraftträdandet av din avgång”, säger Barrosso.

Som ytterligare formell smocka påminner Barroso om Lissabonfördragets artikel 245, som handlar om att kommissionärer inte får syssla med aktiviteter vid sidan av uppdraget i Bryssel, lönsamma eller inte, och om Dallis skyldighet att uppträda med värdighet.

Barroso avmätta brev dök upp bara timmar innan huvudpersonen i soppan som går under namn som Snusgate, Dalligate, Tobaccogate eller, sedan Barrosos tystnad börjat ifrågasättas allt mer - Barrosogate; John Dalli kallat till presskonferens i en byggnad tvärs över gatan från EU-kommissionens huvudbyggnad Berlaymont i Bryssel.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Dalli har sedan han blev av med sin titel den 17 oktober insisterat på att han inte haft kännedom om att en affärsman på Malta hade vänt sig till snustillverkaren Swedish Match och försökt tjäna pengar på sina kontakter med Dalli, som just höll på att ta fram en helt ny EU-tobakslag.

  Dalli sade på sin presskonferens, som hölls i en till bristningsgränsen full lokal, att han aldrig erbjudits pengar för att ändra på tobakslagen – något han heller inte anklagats för. EU:s anti-bedrägerienhet Olaf har sagt att John Dalli kände till kontakterna mellan den maltesiske affärsmannen och Swedish Match utan att reagera eller rapportera.

  Dalli spekulerade också i vad som kunde ha hänt: att Swedish Match erbjöd pengar för att affärsmannen skulle försöka influera honom att ändra lagen, men att svenskarna och affärsmannen bråkade om summan och att Swedish Match då anmälde till EU-komissionen.

  • LÄS MER:
  Snushärva tvingar bort EU-topp
  • LÄS MER:
  Swedish Match: ”Snusförbudet var till salu”

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X