Annons
X
Annons
X

Barroso: Skapa en federation

Euroländerna måste skapa en bankunion och en skatteunion - och i längden en federation, säger EU-kommissionens ordförande Barroso.

Av TT
(uppdaterad)

Tyskland fick samtidigt ja från en domstol för att delta i räddningsfonden ESM, men med ett tak på 190 miljarder euro.

I Europa måste vi acceptera att vi sitter i samma båt, sade Barroso i sitt linjetal i Strasbourg, rapporterar TT:s korrespondent.

– Vi måste fullfärdiga den ekonomiska och monetära unionen. Vi måste skapa en bankunion och en skatteunion, fortsatte han.

Annons
X

Barroso konstaterade också att ett nytt fördrag kommer att krävas för att ytterligare bredda unionen, i stället för det nuvarande Lissabonfördraget.

– En djupgående och verklig ekonomisk och monetär union kan dras igång under det nuvarande fördraget, men kan bara genomföras under ett nytt.

Samtidigt hävdade han att en utökad politisk union kommer att behövas för att få de ekonomiska unionerna att fungera.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi kan inte fortsätta lösa europeiska problem med nationella lösningar. Vi måste ta beslut nu, med en politisk union hägrande vid horisonten, sade Barroso.

  – Vi måste röra oss mot en federation av nationella stater. Det är vad som måste vägleda vårt arbete.

  I förmiddags kom beskedet att Tysklands författningsdomstol i Karlsruhe godkänner eurozonens stödfond ESM, men det blir med villkor. Tysklands åtagande gentemot ESM får utan nytt beslut i förbundsdagen inte överstiga 190 miljarder euro.

  Domstolen kräver också att det tyska parlamentet hålls informerat om alla ESM-beslut som fattas. Samtidigt avvisar domstolen en stämningsansökan som kräver förbud mot att Europeiska centralbanken genomför stödköp av statspapper från krisdrabbade euroländer.

  Tysklands regering kommer så snabbt som möjligt att ratificera ESM-avtalet och det borde kunna träda i kraft inom ett par veckor, enligt den tyska finansministern Wolfgang Schäuble.

  – I dag är en bra dag för Europa. Med detta tydliga beslut har vi tagit ett viktigt steg närmare målet att bevara euron stabil, sade Tysklands vice förbundskansler och ekonomiminister Philipp Rösler till journalister i Berlin.

  Sveriges finansminister Anders Borg (M) tycker att det är positivt att domslutet från den tyska författningsdomstolen nu minskar osäkerheten kring de olika stödprogrammen i euroområdet.

  – Samtidigt ska man vara medveten om att det kvarstår väldigt mycket osäkerhet, särskilt kopplat till situationen i Grekland och Spanien, inte minst offentliga finanser och banker och vad det ska landa i, säger Anders Borg (M).

  När det gäller förslaget om en bankunion är det för tidigt att säga om Sverige vill vara med eller inte. I de förhandlingar som nu följer har Borg två prioriteringar, nämligen att Sverige måste kunna ställa tuffare krav på svenska banker om det behövs och svenska skattebetalares pengar får inte äventyras.

  Följ den fortsatta rapporteringen här svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X