Annons

Barroso: En stor ära för Europa

– Jag måste säga att jag inte hade väntat mig när jag vaknade i morse att det skulle bli en så bra dag, säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso på en presskonferens i Bryssel.

Under strecket
Publicerad

– Det här är en stor ära för Europa — för EU:s 500 miljoner invånare, för medlemsstaterna och för institutionerna. Det är en berättigad bekräftelse för ett unikt projekt som arbetar till förmån för sina medborgare och resten av världen.

– EU är något väldigt värdefullt. Vi måste ta hand om den — för oss själva och resten av världen.

EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy kommenterade ebskedet:

– Vi är alla väldigt stolta över att EU:s ansträngningar för att bevara freden i Europa belönas, säger EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy under ett besök i Helsingfors, rapporterar Reuters.

– EU klarade sig genom två inbördeskrig under 1900-talet och vi har etablerad fred tack vare EU. Så den Europeiska unionen är historiens största fredsstiftare.

EU-parlamentets ordförande, tyske socialdemokraten Martin Schulz, säger till Reuters att han är ”djupt rörd och hedrad”, av norska Nobelkommitténs val.

– Det är ett intressant val, med tanke på att det just nu pratas mycket om den stora kris som präglar EU. Att ge fredspriset till EU just nu när den utmanas är ett erkännande för den viktiga roll som EU spelar, inte bara på den egna kontinenten utan också internationellt, säger Anna Jardfeldt, direktör för Utrikespolitiska institutet, till TT på telefon från Polen.

LÄS MER:
BILDT: ”MYCKET VÄLFÖRTJÄNT”

LÄS MER:
SCHLYTER: HADE VARIT MOTIVERAT FÖR 50 ÅR SEDAN

SE LISTA:
OBAMA BELÖNAD 2009 – SENASTE ÅRENS VINNARE

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons