Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Negra Efendić: Bärplockarhistorien som upprepar sig

Skärpta regler skulle säkerställa utländska bärplockares villkor efter flera år av utnyttjande. Två år senare har hundratals thailändska plockare inte fått betalt för sitt slit i de svenska skogarna. En av dem tog sitt liv.

Shahid Islam var 36 år när han 2010 kom till Jämtländska Bräcke för att plocka bär, tjäna pengar och ge sin familj ett bättre liv. Hemma i Bangladesh blev han rekryterad av ett bemanningsföretag och lovad stora pengar. Shahid skulle få över 17 000 kronor i månaden om han plockade 60 kilo bär per dag. Det var inte svårt att få ihop så mycket, lovade rekryteraren.

Efter en månad i Sverige hade han inte tjänat en enda krona och hade ångest över framtiden.

– Vad ska jag säga till min fru? Hur ska jag förklara, sade han till mig den där dimmiga höstdagen när jag träffade honom i Bräcke.

Annons
X

Shahid var inte ensam. Många bärplockare från fattiga länder hade lurats hit och utnyttjats. År efter år uppdagades samma missförhållanden. Myndigheterna stod handfallna och den enda hjälpen kom ofta från frivilliga organisationer.

Allmänheten rasade och oppositionen krävde tuffare tag. Till slut beslutades det att kraven på arbetsgivarna skulle skärpas. Utländska företag som anställer plockare måste bland annat garantera löneutbetalningar och ha en filial registrerad i Sverige meddelade Migrationsverket våren 2011. Det innebär att en lokal representant kunde ställas till svars om någonting går snett samt att bärplockarna skulle få lön även vid dålig bärtillgång.

Två år senare står de där igen. 520 bärplockare från Thailand vet inte om de kommer att få betalt för sitt slit i de svenska skogarna. De har tagit lån i hemlandet och dealen var att arbetsgivaren skulle sköta inbetalningarna till banken, pengar som skulle dras av från bärplockarnas lön.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Thailändarna vet inte om pengarna betalats in, arbetsgivaren vill inte ge dem några lönespecifikationer och nu är risken stor att de kommer att komma hem utblottade. Facket säger att bärplockarna individuellt ska stämma företaget i hemlandet.

  De förtvivlade människorna har protesterat och vädjat. En av dem tog sitt liv.

  – Han har lånat mycket pengar som han inte kunde betala tillbaka efter det här, sade en kvinna till vk.se.

  När Shahid blev lurad 2010 protesterade många högljutt och det ledde till nya regelverk. För Shahid var det för sent. Bemanningsföretaget som tagit honom till Sverige betalade inte ut några pengar men kom med ett annat erbjudande. Han fick åka till ett annat EU-land och jobba ihop det han förlorat. Sista gången vi pratade i telefon hann han bara säga att han var i Grekland innan samtalet bröts. Några månader senare berättade hans fru att hon inte vet var han är.

  Nu skriker facket återigen efter skärpta lagar. Samtidigt åker bärplockarna hem utan några pengar. Och det fortsätter.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X