Annons
X
Annons
X

Bärplockare får bråkdel av pengarna

Hundratals bärplockare bussades i går hem till Bulgarien efter att de slagit läger mitt i centrala Stockholm. SvD:s kartläggning visar att de jobbar utan avtal och får en bråkdel av vad bären säljs för i frysdisken.

Bulgariska bärplockare strömmade mer eller mindre in i Humlegården under eftermiddagen, och möttes av ett stort medieuppbåd. Den bulgariska ambassadören kom till platsen med nyheter för de strandade bärplockarna.
Bulgariska bärplockare strömmade mer eller mindre in i Humlegården under eftermiddagen, och möttes av ett stort medieuppbåd. Den bulgariska ambassadören kom till platsen med nyheter för de strandade bärplockarna. Foto: YVONNE ÅSELL

Under gårdagen samsades ett 150-tal bulgariska bärplockare med solbadarna i Humlegården i centrala Stockholm, efter att de kommit med chartrade bussar från kommunerna i norr och slagit läger ett stenkast från Bulgariens ambassad.

Många var trötta och hungriga efter veckor av fruktlöst bärplockande. De flesta ville ingenting hellre än att åka hem. 32-årige Asko kom med en buss från Ovanåkers kommun.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De sade att det skulle finnas en massa bär, men vi tjänade ingenting och fick leta mat i soptunnor. Jag vill bara hem nu, säger han.

  Annons
  X

  Vid halv sjutiden i går kväll hade den bulgariska ambassaden ordnat fram bussar för att köra hem bärplockarna. Men Stockholms stad, som har delat ut mat till bulgarerna och ordnat fram sovplatser på härbärgen, menar att liknande scener kan utspela sig under de kommande veckorna.

  –Det finns uppgifter om att 5000 bärplockare är kvar i Sverige. Kommer det folk hit så har vi fortsatt beredskap att ta hand om dem, säger Per Blomstrand, tillförordnad stadsdirektör.

  För svenska konsumenter är det svårt att veta om just dessa utsatta bulgarer har plockat blåbären i smoothien. Klart är att bärplockarna själva inte skulle ha råd att köpa bärdrycken. Thord Ingesson, utredare vid LO, tycker att det är ”förkastligt” att företag tjänar pengar på de så kallade friplockarna.

  – De här bären som plockats under vidriga förhållanden, de går inte att särskilja från andra, säger han.

  De stora livsmedelsbolagen säger sig garantera goda arbetsvillkor genom avtal med leverantörerna. Men SvD:s kartläggning visar att de fattiga friplockarna från Bulgarien inte omfattas av avtalen.

  Helena Giertz vid Procordia, med märken som Bob, Önos och Ekströms, säger först att de bara använder plockare med viseringstillstånd, men bären från de leverantörer som saft- och syltjätten använder plockas också av friplockare.

  – Det har även funnits fria plockare, men förra året var det en god skörd. Det som är det svåra är att de kommer på vinst och förlust, utan att vara medvetna om att skörden inte är garanterad.

  Ica är öppna med att de säljer bär som plockas av friplockare utan rättigheter. Kerstin Lindvall, hållbarhetsansvarig på Ica, säger att företaget kontrollerar förhållandena för de bulgariska plockarna. Eller snarare vilka förhållanden de inte har.

  – Förra året stämde vi av så att det inte fanns några avtal eller att plockningen var organiserad, säger hon.

  För bärplockare med arbets- tillstånd men som inte är EU-medborgare, till exempel thailändare, kontrollerar Ica att avtal finns och följs. Det kan gälla till exempel att minimilön betalas. För bulgariska plockare utan arbetstillstånd gäller motsatsen – har de inga avtal är allt okej. Eftersom de tillhör gruppen fria plockare kan Ica friskriva sig avtalsmässigt, eftersom överenskommelsen med leverantörerna inte omfattar gruppen.

  Ser ni inte det som ett problem att de är avtalslösa?

  – De är här som fri arbetskraft, vilket är helt lagligt, säger Kerstin Lindvall, som tillägger att hon skulle önska att det fanns ett bättre regelverk.

  Hon ser dock inte några problem att Ica tjänar pengar på dem.

  – Motfrågan är: ska man inte köpa bären som de har plockat?

  Alla de stora bärgrossisterna i Sverige säljer bär från friplockare. Polarica, med huvudkontor i Haparanda, säljer ungefär 50 procent av sina bär på den svenska marknaden. En del bär kommer från de avtalslösa plockarna. Tommy Innala, vd för bolaget, håller med om att det är ett problem att vissa bärhandlare utnyttjar situationen.

  – Det är inte etiskt rätt. Men vi försöker säkerställa att de bär vi köper plockas under schyssta villkor, som till exempel med boendet.

  Tommy Innala oroar sig över att den nuvarande situationen kan få konsumenterna att välja bort svenska bär.

  – Vi måste säga till bulgarerna att ”vi köper inte av er om ni bor under sådana här förhållanden”, säger han.

  Trots misären så vill inte alla åka hem. Stefan Lyodmilov Asenov och hans vänner har sovit i Humlegården i tre nätter.

  – Vi vill stanna och jobba, där hemma finns ingenting. Vi kan göra allt, plocka tomater, jordgubbar eller vindruvor.

  Fotnot: Coops inköpare av bär, Everfresh, vill inte avslöja sina leverantörer, medan Axfood (Hemköp, Willys och Prisxtra) uppger att de endast köper utländska blåbär.

  Annons
  Annons
  X

  Bulgariska bärplockare strömmade mer eller mindre in i Humlegården under eftermiddagen, och möttes av ett stort medieuppbåd. Den bulgariska ambassadören kom till platsen med nyheter för de strandade bärplockarna.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 3

  Lili, Anatony och Leshle är några av hundratals bulgarer som strandat i Humlegården i Stockholm. – Vi vill bara hem nu, säger de.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 3

  Bulgariska bärplockare strömmade mer eller mindre in i Humlegården under eftermiddagen, och möttes av ett stort medieuppbåd. Den bulgariska ambassadören kom till platsen med nyheter för de strandade bärplockarna. På bild Svetlan Stoev, ambassadören som kom ut för att prata med bärplockarna.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X