Torbjörn Elensky:Baronen som format vår tids extremism

Han kritiserade den italienska fascistregimen för att inte vara tillräckligt elitistisk och förespråkade en radikal traditionalism. I dag är Julius Evola en förebild för Europas högerradikala kretsar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Julius Evola (1898–1974).

Annons

Det är svårt för den som förlitar sig på förlegade förklaringsmodeller kring högerextremism som fascism att orientera sig i samtidens politiska högermarginal. Banden mellan Putin i Moskva och Nationella Frontens ledare i Frankrike är exempelvis välkända. Sovjetnostalgi och rysk expansionism kan tydligen i dag vara lockande för västeuropeiska högerradikaler. Det de har gemensamt är motståndet mot globalisering, förstådd som amerikanisering, och ”nyliberalism”.

Det ungerska extremnationalistiska partiet Jobbik ingår också i kamratklubben, fast medan Nationella Fronten är snarast islamofobisk så är Jobbik proislamiskt och har samarbetat i manifestationer med iranska ambassaden i Budapest. På Jobbiks hemsida förklarar partiledaren Gabor Vona sitt förhållande till islam och hur hans syn på världen utvecklats, och hänvisar till sina intellektuella läromästare. Bland dessa finns en italiensk baron, Julius Evola, som är föga känd i Sverige, utom i radikala högerkretsar. Men den som försöker förstå de samtida högerradikala ideologiska diskussionerna stöter gång på gång på honom, i svenska diskussionsforum liksom hos den ryske chauvinisten Aleksandr Dugin. Nu i september hålls det en Evolakonferens i Sao Paolo, där Dugin, enligt programmet, kommer att delta, liksom flera andra välkända högerradikaler, som till exempel Alain Soral. Min uppfattning är att det är helt nödvändigt att bekanta sig med denne Evola, som tycks vara så central, för att förstå hur tankegångarna går i dessa kretsar.

Annons
Annons
Annons