Annons

Johan Franco Cereceda:Barolo – ett av världens mest lagringsbara viner

Läsaren har en flaska Barolo DOCG Monvigliero 2010 i vinkällaren och undrar när den ska öppnas? Vinexpert Johan Franco Cereceda ger svar på denna lite kniviga fråga.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Eric Risberg/AP Bild 1 av 1
Foto: Eric Risberg/AP Bild 1 av 1
Foto: Eric Risberg/AP

Syran, strävheten, frukten och eldigheten i vinet har en fantastisk balans.

FRÅGA: Fick en flaska Barolo DOCG Monvigliero 2010 från en producent som heter Paolo Scavino när jag fyllde 50. Nu undrar jag om den går att dricka. Jag har haft den i källaren tillsammans med annat vin i sval temperatur.

Hälsningar Olof

SVAR: Jag skulle vilja säga så här: Olof, du sitter på en guldklimp, vårda den ömt! Det är ett stort vin du har i din källare. Paolo Scavino i Barolo är en av de mest framträdande producenterna, inte bara i Piemonte utan hela Italien, och därmed världen. Nebbiolo är druvan, den magiska lilla druva som ger några av världens mest tanninrika och därmed lagringsbara viner, en druva som hittar sitt optimala uttryck i trakterna kring den lilla byn Barolo.

Vinerna från Barolo är ju annars viner som kan skrämma iväg folk med sin myckna strävhet, koncentration och komplexitet. Men om man lagrar viner och de får en mjukare framtoning, blir de i vissa fall, som detta, närmast gudomliga till sin karaktär. Därtill mycket drickvänliga.

När det kommer till Scavinos Monvigliero 2010 rekommenderar jag att du låter den lagra ytterligare, fem kanske tio år. Årgången är klassisk, jag minns att brittiska Jancis Robinson, en av världens ledande vinkritiker, beskriver 2010 som magisk, eller ”outstanding”. En årgång där allt föll på plats, där syran, strävheten, frukten och eldigheten i vinet har en fantastisk balans.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons