Barnvänligt i Europa utan tömd plånbok

Det behöver inte kosta en förmögenhet för en barnfamilj att göra Europa. David Isaksson och Ann Keve Isaksson, författare till boken Resa med barn, tipsar om såväl resmål man aldrig tröttnar på som oväntade pärlor att upptäcka. Det mesta nås med hyrbil och billigt flyg.

Under strecket
Publicerad
Arvid och Fredrika hälsar på de legendariska aprona på Gibraltar. Men var försiktig - gå inte för nära!

Arvid och Fredrika hälsar på de legendariska aprona på Gibraltar. Men var försiktig - gå inte för nära!

Annons

1. Holland, Waddenöarna
Resa: Egen bil eller flyg till Amsterdam/Rotterdam.
Attraktion: Milsvida sanddyner, bra bad. Bra cykelvägar.
Ålder: Kul för barn i alla åldrar.
Logi: Trevliga pensionat eller tält för den djärve.
Läs mer: www.paris.org , www.vvv-terschelling.org

Färjan lägger ut från den lilla holländska hamnstaden Harlingen, snart är vi inne i en labyrint av sandbankar och grund. Ibland är det så grunt att det känns som om man skulle kunna kliva av och promenera resten av vägen.
En dryg timme senare dyker ön Terschelling upp, knappt synlig över horisonten. Knirkiga trappor leder upp till pensionatets övervåning. Det är som en blandning av Tylösand och Böda på Öland, fast roligare. Cykelväg heter ”Fietspad” på holländska och sådana finns det gott om på ön.
Nästa morgon vinglar vi ut på hyrcyklar, säsongen har knappt börjat och de långsträckta sandstränderna är tilltalande öde. Snart rullar tidvattnet tillbaka, det blir en kall öl på uteserveringen medan barnen leker.
Allt i Holland är nära. I Friesland (som Waddenöarna tillhör, av vilka Terschelling är en) finns också många små fina fiskestäder. Bilar du från Sverige, så stanna till i pärlan Groningen vid tyska gränsen. Groningen är ett bra alternativ om tiden inte räcker för riktiga Amsterdam.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons