Barnvåldtäktsmän ska frias om de gifter sig med offret

President Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP gör ett andra försök med lagförslaget att män som våldtar barn kan slippa straff om de gifter sig med offret.
President Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP gör ett andra försök med lagförslaget att män som våldtar barn kan slippa straff om de gifter sig med offret. Foto: AP

Den konservativa turkiska regeringen gör ett nytt försök att låta män som våldtar barn slippa straff om de gifter sig med offret. Men lagförslaget kritiseras hårt av oppositionen och flera kvinnorättsorganisationer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Redan 2016 lade den turkiska regeringen fram ett liknande lagförslag om amnesti för gärningsmän som våldtagit eller begått grova övergrepp på barn. Då stoppades förslaget efter omfattande protester i Turkiet och hård internationell kritik.

Men nu gör alltså president Recep Tayyip Erdogan och hans konservativa och islamitiska parti AKP ett andra försök med i stort sett samma förslag, enligt brittiska tidningen The Guardian. Det går ut på att våldtäktsmannen får sin dom upphävd och slipper fängelse om han gifter sig med offret, om det inte skiljer mer än tio år mellan dem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons