Annons

Lars H Gustafsson:Barns rättigheter möter fortfarande motstånd

Barnhem i Göteborg, 1939.
Barnhem i Göteborg, 1939. Foto: TT

Den 1 januari träder FN:s barnkonvention i kraft som svensk lag. Det är resultatet av en kamp för barnens juridiska rättigheter som pågått i mer än hundra år, men frågan är om tidiga förkämpar som Ellen Key och Elin Wägner skulle nöja sig med vart vi kommit idag.

Under strecket
Publicerad

I inledningen till sin bok ”Barnets århundrade” från år 1900 berättar Ellen Key om en bild hon sett. I den tecknas det nya århundradet ”såsom ett naket barn dalande ned mot jorden – men förfärad dragande sig tillbaka vid åsynen av det med vapen späckade klot, på vilket för den tiden icke en tumsbredd mark finnes att sätta sin fot!” 

Ellen Key är starkt berörd av bilden och djupt besviken över att mänskligheten inte nått längre i sin förmåga att lösa konflikter. Trots humanismens landvinningar på det idémässiga planet fortsätter våldet, rustningarna och krigen. Hon ser bara en möjlighet: Vi måste börja med barnen. Men här finns en lång väg att vandra: ”Det är ännu endast i skoltal och pedagogiska avhandlingar man får veta att ungdomens fostran är folkets högsta angelägenhet; i verkligheten är det både inom hemmen, skolorna och samhället helt andra värden som styr.” 

Annons
Annons
Annons