Barns dåliga kostvanor hot mot folkhälsan

Barn på dagis och i skolans lägre årskurser behöver halvera konsumtionen av godis och läsk. När Livsmedelsverket för första gången på 24 år gjorde en stor kostundersökning inriktad på barn var upp till 20 procent överviktiga.

Under strecket
Publicerad
På vissa förskolor har man tänkt om. ”Barnen har så mycket 
socker omkring sig ändå i vardagen så vi tyckte inte att de 
behövde ha det på dagis också”, säger barnskötare Klara 
Bjärkstedt på Lännerstaskolan i Nacka.

På vissa förskolor har man tänkt om. ”Barnen har så mycket socker omkring sig ändå i vardagen så vi tyckte inte att de behövde ha det på dagis också”, säger barnskötare Klara Bjärkstedt på Lännerstaskolan i Nacka.

Annons

Godis och läsk varannan dag och bara hälften av den frukt och grönt som växande kroppar behöver. Den sockerrika dieten är vardagsmat för de 2 600 barn
i åldern 4, 8 och 11 år som deltagit i Livsmedelsverkets undersökning av barns kostvanor.
– Det krävs satsningar överallt för att få till en förändring. Den uppskjutna handlingsplanen för kost och hälsa måste genomföras av regeringen och inte minst satsningen på att utbilda personal. Man måste börja prata om detta redan på mödravårdscentralen, säger Heléne Enghardt Barbieri, nutritionist på Livsmedelsverket.
– Det viktigaste i dag är att kraftigt begränsa godis och läsk. Gärna en halvering. Samtidigt bör fisk finnas på matsedeln två till tre gånger i veckan och mängden frukt och grönt behöver fördubblas.

På Lännerstaskolans förskoleavdelning i Nacka har man redan medvetet dragit ned på sockret i samband med exempelvis barnens födelsedagskalas.
– Vi tog ett principbeslut förra året. Barnen har så mycket socker omkring sig ändå i vardagen så vi tyckte inte att de behöver ha det på dagis också, säger Klara Bjärkstedt, barnskötare på avdelningen Linden.
När det är födesledagskalas dukar man upp ett långbord. Men i stället för att servera glass och bullar äter barnen vanlig mat.
– Hittills har inget barn klagat eller frågat efter sötsaker i samband med födelsedagsfirandet.
Tidigare har Livsmedelsverket studerat lite äldre ungdomars matvanor men den nya kartläggningen är den första sedan 1982 som helt inriktats på yngre barn. Resultaten offentliggörs på torsdagen och ska ligga till grund för de nya kostråd för skola och förskola som presenteras våren 2007.
– Mest förvånande är att redan 4-åringar äter så här. Det visar att det behövs hårdare regler i många familjer, som att man bara får äta godis på lördagar, säger Heléne Enghardt Barbieri.

Annons
Annons
Annons