Annons

Barns dåliga kostvanor hot mot folkhälsan

Barn på dagis och i skolans lägre årskurser behöver halvera konsumtionen av godis och läsk. När Livsmedelsverket för första gången på 24 år gjorde en stor kostundersökning inriktad på barn var upp till 20 procent överviktiga.

Under strecket
Publicerad

På vissa förskolor har man tänkt om. ”Barnen har så mycket socker omkring sig ändå i vardagen så vi tyckte inte att de behövde ha det på dagis också”, säger barnskötare Klara Bjärkstedt på Lännerstaskolan i Nacka.

Bild 1 av 1

På vissa förskolor har man tänkt om. ”Barnen har så mycket socker omkring sig ändå i vardagen så vi tyckte inte att de behövde ha det på dagis också”, säger barnskötare Klara Bjärkstedt på Lännerstaskolan i Nacka.

Bild 1 av 1
På vissa förskolor har man tänkt om. ”Barnen har så mycket 
socker omkring sig ändå i vardagen så vi tyckte inte att de 
behövde ha det på dagis också”, säger barnskötare Klara 
Bjärkstedt på Lännerstaskolan i Nacka.
På vissa förskolor har man tänkt om. ”Barnen har så mycket socker omkring sig ändå i vardagen så vi tyckte inte att de behövde ha det på dagis också”, säger barnskötare Klara Bjärkstedt på Lännerstaskolan i Nacka.

Godis och läsk varannan dag och bara hälften av den frukt och grönt som växande kroppar behöver. Den sockerrika dieten är vardagsmat för de 2 600 barn
i åldern 4, 8 och 11 år som deltagit i Livsmedelsverkets undersökning av barns kostvanor.
– Det krävs satsningar överallt för att få till en förändring. Den uppskjutna handlingsplanen för kost och hälsa måste genomföras av regeringen och inte minst satsningen på att utbilda personal. Man måste börja prata om detta redan på mödravårdscentralen, säger Heléne Enghardt Barbieri, nutritionist på Livsmedelsverket.
– Det viktigaste i dag är att kraftigt begränsa godis och läsk. Gärna en halvering. Samtidigt bör fisk finnas på matsedeln två till tre gånger i veckan och mängden frukt och grönt behöver fördubblas.

Annons
Annons
Annons