Barnmorskornas ojämna kamp mot Trumps beslut

En barnmorska från hjälporganisationen Marie Stopes Ladies informerar om familjeplanering i byn Nedgo i närheten av Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.
En barnmorska från hjälporganisationen Marie Stopes Ladies informerar om familjeplanering i byn Nedgo i närheten av Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Foto: Luc Gnago/Reuters/TT

De åker från by till by i Burkina Fasos otillgängliga norra trakter, för att dela ut gratis preventivmedel och ge abortrådgivning. Teamet från The Marie Stopes Ladies, en av få organisationer som trotsar USA:s munkavleregel, jobbar in i det sista. I juni kan det vara slut på barnmorskornas arbete.

Under strecket
TT TT
Publicerad
Annons

I Burkina Faso har teamet på tio personer från The Marie Stopes Ladies helt och hållet finansierats av det amerikanska biståndsorganet USAID.

Men i samband med att USA:s president Donald Trump – för att blidka de kristna konservativa väljarna på hemmaplan – har återinfört den så kallade munkavleregeln, stoppas allt stöd till de organisationer som utför aborter. Organisationerna får inte ens ge information om aborter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons