Annons

”Barnmorskor nyckel för klimakterievård”

Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, är en av undertecknarna.
Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, är en av undertecknarna. Foto: Pressbild

Ge barnmorskor utökad förskrivningsrätt och med det möjlighet att behandla kvinnor med klimakteriebesvär. Det skriver debattörer från Vårdförbundet.

Under strecket
Publicerad

I den av Socialstyrelsen nyligen publicerade kartläggningen av vård och behandling vid klimakteriebesvär framgår att det är stora variationer över landet när det gäller vilken typ av vård kvinnor erbjuds. Detta kan innebära att många kvinnor får lida av sina besvär i onödan. Exempelvis är tillgången till den mest specialiserade läkarkompetensen för klimakteriebesvär ojämnt fördelad geografiskt – något som andra professioner skulle kunna kompensera för, enligt rapporten.

Vårdförbundet organiserar majoriteten av Sveriges barnmorskor och har receptet för att bota bristen på tillgänglig vård för landets kvinnor: ge barnmorskor utökad förskrivningsrätt och med det möjlighet att behandla kvinnor med klimakteriebesvär! Vi barnmorskor har den kompetens som krävs för att kunna erbjuda kvinnor rätt stöd och behandling vid klimakteriebesvär, men vi måste ges förskrivningsrätt av exempelvis hormonpreparat, vilket professionen saknar i dag.

Annons
Annons
Annons