”Barnmorskan har lagen på sin sida”

Även om Staffan I. Lindberg får starkt medhåll när han skriver om fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark, betyder det inte att han har rätt i sak. Det skriver debattören Olof Edsinger i en replik.

Under strecket
Publicerad

Ellinor Grimmark

Foto: Fredrik Persson/TT

Olof Edsinger

Foto: Privat
Annons

Staffan I. Lindbergs debattartikel om Ellinor Grimmarks talan mot Region Jönköping är snart uppe i 36 000 delningar på Facebook. Det är tydligt att han har stora delar av befolkningen med sig. Men bara för att han säger det som många vill höra, betyder inte att han har rätt i sak. Faktum är det motsatta: på flera väsentliga punkter har han fel.

Den första punkten handlar om vad den aktuella rättegången handlar om. Lindberg talar om religionsfriheten, men i minst lika hög grad är det frågan om samvetsfrihet och yttrandefrihet som står i fokus. Värnamo kvinnoklinik valde nämligen att avbryta Ellinor Grimmarks anställningskontrakt efter att hon i lokaltidningen hade uttryckt tacksamhet över sitt nya jobb, samtidigt som hon berättade att hon i denna tjänst inte ville medverka vid aborter. Något som hon från början hade varit överens om med sin arbetsgivare.

Annons
Annons
Annons