Annons

Barnmorska – en utbildning som ger jobb

Om fem år kommer det att saknas 100 000 personer på arbetsmarknaden med den kompetens som arbetsgivarna söker.

Utbildningar till jobb inom vård, pedagogik, it och teknik är säkra kort, visar en sammanställning från Arbetsförmedlingen.

Under strecket
Björn Dickson / TT
Publicerad

Den som funderar över en högskoleutbildning kan med fördel satsa på yrken inom vården, förskolorna, socialt arbete, it och teknik. Där kommer det att vara lätt att få jobb om fem år, enligt Arbetsförmedlingen.

Foto: Erik Simander/TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

För första gången har Arbetsförmedlingen gjort en beräkning som visar hur många personer med efterfrågad kompetens som det kommer att saknas på arbetsmarknaden om fem år. Bristen beräknas bli 100 000 personer och det är hälso- och sjukvård tillsammans med pedagogiska yrken som väntas stå för hälften av den bristen. Om man lägger till yrken inom socialt arbete kommer man upp i två tredjedelar av bristen.

Den 15 oktober är sista ansökningsdagen till vårens utbildningar på högskolor och universitet. Arbetsförmedlingens lista över yrken där det väntas finnas brist på folk med högskoleutbildning tar som vanligt upp yrken inom hälso- och sjukvård, som barnmorskor och sjuksköterskor. Där finns också pedagogiska yrken som förskolelärare. Andra yrken på listan finns inom data och it liksom inom tekniskt arbete.

Annons
Annons
Annons