Augustprisjuryn: Barnlitteratur bortom klichéer om gott och ont

Christina Wahldén (ovan) såväl som duon Ulf Stark och Stina Wirsén (nedan) finns bland de svenska barnboksförfattare som skapat böcker om flykt.
Christina Wahldén (ovan) såväl som duon Ulf Stark och Stina Wirsén (nedan) finns bland de svenska barnboksförfattare som skapat böcker om flykt. Foto: Thron Ullberg och Henry Montgomery / TT

Skönlitteratur om ämnen som krig, flykt och miljöförstöring kan hjälpa barn och ungdomar att förstå människans mörka sidor. Flera aktuella böcker, för många olika åldrar, behandlar ondska på nya nyanserade sätt. Åsa Warnqvist, ordförande i Augustprisjuryn, tipsar.

Publicerad

När krig, flykt och främlingsfientlighet dominerar nyhetsflödet aktualiseras tankar om ondskan och dess natur. Det gäller inte minst barn och ungdomar, som ju också tar in vad som pågår i världen och behöver hitta sätt att relatera till det. Under senare tid har ondska och flykt också bearbetats i barn- och ungdomslitteraturen, ibland på oväntade sätt.

I Per Gustavssons bilderbok ”Prinsessan och den fasansfulla björnen” (från 3 år) driver en björn alla djuren på flykt i skogen, men hjälper därmed också till att skapa en ny gemenskap. Prinsessan vänder djurens rädsla till mod när de kollektivt samlar sig till kamp. Gustavsson har skrivit flera böcker om den modiga Prinsessan. Den här skapade han efter att han hade fått brev från en förskola med många barn från Somalia. De ville att Prinsessan skulle åka till Somalia och trolla bort ”Krigsgubbarna”.

Annika Thor och Maria Jönssons finstämda bilderbok ”Flickan från långt borta” (2014, från 3 år) tilldelades årets Elsa Beskow-plakett. Det är en avskalad och symboliskt laddad berättelse om hur ett ensamt barn knackar på hos Den Gråa. Hon mottas först med viss fientlighet, men får så småningom stanna.

En annan bilderbok som berättar om flyktingens erfarenhet symboliskt är Viveka Sjögrens originella ”Om du skulle fråga Micha” (från 3 år). Här skildras de som har flytt som saxar, en manifestering av hur deras liv och tillvaro har trasats sönder.

Ulf Stark och Stina Wirsén skriver mer konkret och tidsbundet om flykt i bilderboken ”Systern från havet” (från 3 år). Denna vackra och gripande bok kretsar kring ett finskt krigsbarns erfarenheter i Sverige under andra världskriget. Här finns hotet som mörka moln och ljudet från stridsflygplan.

Även för de lite äldre barnen finns böcker på temat. Christina Wahldéns lättlästa ”På flykt” (från 15 år) utspelas i Libanon, där flickan Dana hjälper en familj som har flytt från Syrien. I andra delen i Camilla Lagerqvists bokserie om Maja, Hilde och Ben, ”Isbarnen” (från 9 år), måste trion rädda två judiska barn på flykt undan nazisterna i andra världskrigets Norge. Här beskrivs ingående den otäcka aggression och det starka hat som driver de som jagar dem.

I dagens ungdomslitteratur är dystopin en vanlig ram för utforskandet av ondskan och ondskans drivkrafter. Den lilla människan kämpar mot korrupta styren i så väl internationella storsäljare som Suzanne Collins ”Hungerspelen”-trilogi (2008–2010) och Veronica Roths ”Divergent”-trilogi (2011–2013), som svenska Marta Söderbergs ”Athena” (2015), första delen i en ny, spännande romansvit (från 15 år).

I dessa verk skildras ett samhällssystem som förtrycker medborgarna. Barn och ungdomar tvingas gå igenom utsållningsprocesser på liv och död, för att få tillhöra en viss samhällsgrupp. Ofta måste de utstå extrema fysiska och psykiska prövningar, där den egna överlevnaden kan hänga på ens villighet att offra en annan människa.

Frida Nilsson (bilden) författare till "Ishavspirater", Jessica Schiefauer och Melissa de la Cruz behandlar i sina böcker ondskan på nya, oväntade sätt.
Frida Nilsson (bilden) författare till "Ishavspirater", Jessica Schiefauer och Melissa de la Cruz behandlar i sina böcker ondskan på nya, oväntade sätt. Foto: Mia Carlsson

I berättelser där ondska tematiseras finns ofta en tendens att ställa svart mot vitt, ont mot gott. Vi ser det i klassiska verk som J. R. R. Tolkiens ”Ringen”-trilogi (1954–1955) och Astrid Lindgrens ”Mio, min Mio” (1954). Den motsättningen fortsätter att vara ett av de vanligaste kännetecknen i den fantastiska berättelsen, men det finns flera exempel i årets utgivning på hur detta kan nyanseras.

**Ett av dem **är Augustnominerade ”Ishavspirater” av Frida Nilsson (från 9 år). Här skildras en övärld, där piraten Vithuvuds besättning härjar. De rövar bort Siris lillasyster Miki, och Siri tvingas ge sig iväg för att rädda henne.

I boken förs en ekokritisk diskussion om vad människor är beredda att göra för den egna vinningens skull. Flera av dem Siri möter på sin resa verkar först sympatiska, innan det kommer fram att de är villiga att skada eller döda djur, och att de tar mer än de behöver av naturen, för att stilla sitt begär efter rikedom.

Nilsson diskuterar också vad som egentligen föder ondska, och visar att det inte alltid är svart eller vitt. Ondska behöver inte födas ur onda tankar, ibland kan den bli följden av en i grunden god. Och då framstår den som än mer skrämmande.

Utforskandet av ondskans väsen finns också i den realistiska litteraturen. I år kanske allra tydligast i Jessica Schiefauers Augustvinnande ”När hundarna kommer” (från 15 år). Hon undersöker ondskan inifrån och försöker ta reda på vad det är som kan få en människa att dras med i det värsta brottet av alla – att döda en annan människa.

I 2015 års utgivning finns också en och annan bok som behandlar ondska med humor. I Melissa de la Cruz ”De förlorades ö” (från 9 år) har alla skurkar från Disneyfilmerna förpassats till en ö, medan deras barn går i skola för att lära sig av sina föräldrars misstag. Det vill säga de ska bli onda på riktigt, och klara av att vara skurkar utan att åka fast eller bli besegrade. Antagligen är det årets mest udda bok på temat. Men också den fyller sin funktion, som motvikt mot allt det andra. Och mot den värld som nu ser 60 miljoner människor på flykt.

Annons

Frida Nilsson (bilden) författare till "Ishavspirater", Jessica Schiefauer och Melissa de la Cruz behandlar i sina böcker ondskan på nya, oväntade sätt.

Foto: Mia Carlsson Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons