Barnläkare: ”Sockerskatt behövs för att minska fetma”
Läsk är en direkt bidragande orsak till fetma. Konsumtionen av socker måste ned, och föräldrar behöver samhällets stöd för detta. En skatt på socker är i sammanhanget en av flera kloka åtgärder, skriver Claude Marcus, professor och barnläkare.
Fetma är ett av våra stora hot mot den framtida folkhälsan. Redan i fyra års ålder så är mer än 10 procent av barnen överviktiga. Det finns en kraftig social gradient, i områden med lägre socioekonomi är andelen överviktiga upp emot 20 procent medan andelen i välsituerade områden ligger under 5 procent. Det är inte rimligt i ett välfärdssamhälle där målsättningen är att alla ska ha samma chans till en god hälsa att barn redan i så unga år ska ha så olika medicinska förutsättningar att få ett friskt liv beroende på i vilket område de bor.
Sockersötad läsk är vetenskapligt bevisat en direkt bidragande orsak till ökad fetma. I en studie, publicerad i den ansedda tidskriften New England Journal of Medicine, lottades barn 4-12 år gamla antingen till dryck med socker eller sötningsmedel. Studien var dubbelblind, det vill säga ingen medverkande visste vilken typ av dryck de fick. Efter 18 månader hade de som fått sockersötad läsk utvecklat en ökad fetma. Det var inga stora mängder som behövdes, 25 centiliter och 26g socker extra per dag. Svenskar äter i genomsnitt 118g socker per dag.