Annons

”Barnkonventionen ger bra vägledning”

Ett allt för snävt fokus på talangutveckling inom idrotten riskerar att leda till selektion och utslagning, skriver artikelförfattarna.
Ett allt för snävt fokus på talangutveckling inom idrotten riskerar att leda till selektion och utslagning, skriver artikelförfattarna. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT

Vi vuxna måste fatta våra beslut utifrån vad som är bäst för barnet – inte vad som är bäst för idrotten. På det sättet ger barnkonventionen som lag en bra vägledning för idrottsrörelsen, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Den 1 januari 2020 blir barnkonventionen svensk lag. Detta ställer ökade krav på idrottsrörelsen. De föreningar som bryter mot lagen riskerar både sina kommunala bidrag och – i förlängningen – sina medlemskap i Riksidrottsförbundet. Men det är fel att betrakta barnkonventionen som ett hot. Istället är den en möjlighet för idrottsrörelsen att möta sin kanske största utmaning någonsin: att allt färre barn och ungdomar föreningsidrottar.

Den svenska idrottsrörelsen är unik i sin förmåga att engagera och aktivera barn- och ungdomar. Men det står också inför stora utmaningar. Den första är att deltagandet i barn– och ungdomsidrotten minskar. Länge handlade avhoppen om att äldre ungdomar slutade, och tjejer i synnerhet. Under senare år har nedgången krupit ned i åldrarna. Enligt en aktuell studie från Centrum för idrottsforskning är pojkar mellan 7–12 år den grupp vars idrottsaktiviteter minskar mest. Nedgången rör de flesta stora barn- och ungdomsidrotter.

Annons
Annons
Annons