Annons
X
Annons
X

Barnkalas sätter press på föräldrar

Vartannat Stockholmsmuseum med barnaktiviteter erbjuder färdiga kalaskoncept och utbudet av köpekalas växer. Samtidigt vittnar hjälporganisationer och Svenska kyrkan om föräldrar som inte har råd att fira sina barn.

[object Object]
Buster Bidestam och Astrid Kjelin 5 år, firade födelsedagen på Livrustkammaren på Stockholms slott.Under porträttet av Fredrik 1 blåstes de 5 ljusen i tårtan ut. Foto: TOMAS ONEBORG

NY SERIE: KALASTIDER DEL 1: BARNKALASINDUSTRIN VÄXER

En kopia av Erik XIV:s tunga kröningskrona sänks över femåringarnas huvuden. Det är barnkalas på Slottet, i Livrustkammaren, och museiläraren berättar om rustningar, släp och silvertrådar.

– Själv är jag egentligen emot den här trenden att kalasen blir dyrare och finare. Men jag är ­intresserad av vårt kulturarv och tycker att det är jätteroligt att barnen får komma hit – inte för att lära sig något utan för att de ska få uppleva den spännande miljön, säger Helene Andersson, mamma till Buster Bidestam som har sitt femårskalas på Livrustkammaren tillsammans med Astrid Kjellin.

Det är högsäsong för kalas och utbudet av färdigpaketerade ­kalaslösningar har ökat. SvD:s genomgång av samtliga 22 museer i Stockholm som har barnaktiviteter visar att vartannat – elva stycken – erbjuder barnkalas.

Annons
X

– Föräldrar lägger ner otroligt mycket energi på att barnen ska få det de önskar, säger Anna ­Ekdal, barnkalasansvarig på Livrustkammaren på Slottet.

Hon har på senare år sett hur allt fler museum erbjuder kalas som paketlösning.

– Det här är mycket föräldrarnas bild av att barnen ska bli nöjda. Barnens krav är ofta mycket lägre än vad föräldrarna målar upp.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Konsumentverket inventerar just nu Sveriges lekland och har hittills identifierat ett 60-tal. Många erbjuder kalas:

  – Mitt generella intryck är att de flesta gör det, säger projekt­ledaren Annika Ahlberg.

  Andra kalasarrangörer är bowlinghallar, hotell och hästgårdar.

  – Nu är det alltid tema: superhjältar, prinsessor, maskerad, stålmannen, spindelmannen. Och sedan 200 kronor till present. Det blir inga små summor om man lägger samman det där, säger Stefan Petersson, pappa till sexårige Colin som hade kalas på Livrustkammaren härom veckan.

  Majblomman delar varje år ut ­bidrag till barn som lever i knappa förhållanden och av samtliga 1 310 ansökningar i Stockholm och Göteborg förra året handlade var tjugonde, 65 stycken, om just bidrag till födelsedagar. Och det är inte fråga om att arrangera kalas på lekland eller museum, säger Majblommans generalsek­reterare Lena Holm.

  – I stället handlar det om små saker som ett litet kalas med ­familjen och en liten present. Det här beskriver de klyftor som är i samhället. Att de har blivit så otroligt djupa.

  Pernilla Landin, som är diakon i Nacka församling och arbetar på Fisksätras råd- och stödcentrum, berättar hur föräldrar från hela Stockholm kommer dit och uttrycker en stress inför barnens födelsedagar.

  – De kommer till oss och gråter och undrar om vi kan hjälpa till. Det är en sorg som de här mammorna och papporna – oftast ­ensamstående – känner som inte har råd att köpa en present, än mindre ha barnkalas.

  Vid ett tillfälle, berättar hon, anordnade kyrkan ett kalas med tårta och ballonger för en pojke som fyllde sju år.

  – Just det här barnet hade aldrig fått någon present eller något kalas.

  Både Pernilla Landin och Lena Holm beskriver hur barnen de möter själva tar ansvar för familjens ekonomi och tackar nej till inbjudningar.

  – De vet att de aldrig kan bjuda tillbaka, säger Lena Holm.

  Förra året samlade majblommeförsäljarna in drygt 50 miljoner kronor – och summan har ökat varje år.

  Pernilla Landin säger att människor då och då skänker begagnade leksaker till kyrkan. De leksakerna tar slut på nolltid.

  – En tanke jag får är: Kan man tänka så med barnkalas också? Kan människor tänka sig att ­arrangera barnkalas för de som inte har råd? undrar hon.

  Barnkalaset på Slottet går mot sitt slut. Prinsesstårtan är upp­äten och barnen som är klädda i glänsande kronor och Luke Skywalker-utstyrsel sitter runt borden under en gigantisk målning av Fredrik I.

  Kalasansvariga Anna Ekström beskriver de vanligaste kalaskunderna: unga riddare som ofta har fått tjata sig till drömkalaset. De yngre prinsessbesökarna bor för det mesta i innerstaden.

  – Många föräldrar tycker att det är flott också. Slottsbacken är en trevlig adress, säger hon.

  Hans Nelson, vars son också har haft slottskalas, håller med om att det är en fin adress:

  – Vi är privilegierade.

  Ett sätt att lösa den ekonomiska stressen kring barnens födelsedagar är att som i hans umgänge följa en tyst överenskommelse om att inte låta presentpriserna skena iväg.

  – Det går att få tag i ganska mycket kul för 50 kronor. Pruttkuddar är till exempel fortfarande populära.

  Hur upplever du barnkalasen?

  Kommentera nedan!

  Annons
  Annons
  X

  Buster Bidestam och Astrid Kjelin 5 år, firade födelsedagen på Livrustkammaren på Stockholms slott.Under porträttet av Fredrik 1 blåstes de 5 ljusen i tårtan ut.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 3

  Buster Bidestam 5 år, firade födelsedagen på Livrustkammaren på Stockholms slott.Innan kalaset väntade vaktavlösning på yttre borggården

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 3

  Buster Bidestam och Astrid Kjelin 5 år, firade födelsedagen på Livrustkammaren på Stockholms slott.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X