Barnförbjudet ställer frågor på sin spets

Under strecket
Publicerad
Annons

Hasse Persson, nytillträdd chef för Borås konstmuseum, hävdar att det i dag finns ett starkt behov av och intresse för att undersöka och förstå vår relation till djuren. Sällan eller aldrig förr har det intresset varit så tydligt i konsten och kulturen som nu.
Kanske har han rätt. Utställningen samlar i alla fall ganska många skilda uttryck som kan tjäna som bevis. Men är det en trend? Vad håller dessa verk samman? Och vad bottnar intresset i för teoretiska frågeställningar? Om det ger inte utställningen Animalworld något svar. En fördjupning i diskursen genom en längre essä hade varit på sin plats.

I utställningen - som uttryckligen riktar sig till hela familjen - kan vi se en hel del intressanta och självständiga konstnärskap som tar upp vår syn på djuren och vårt förhållande till dem. William Wegman som sedan början av 1970-talet har fotograferat och filmat sina hundar visar här färgstarka fotografier från senare år och videor från tidigt 70-tal som är värda att stanna upp vid. Wegman tillhör nämligen videokonstens pionjärer.
Att visa Wegman på en utställning som öppnar sig för en bredare och yngre publik är ett bra val eftersom hundarnas uttrycksfullhet talar för sig själv. Men i den 27 minuter långa filmen The Hardly Boys in Hardly (1995) ställs det krav på språkkunskaper. Det kan vara svårt att hänga med i den fantastiskt underhållande filmen. För att den skall fungera för hela familjen krävs definitivt en svensk speakerröst i stället för den amerikanska. Skulle det inte gå att ordna i särskilda hörlurar för den som behöver det?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons