Annons
X
Annons
X

”Barnförakt att förbjuda Suzanne Ostens film”

KULTURDEBATT Barn behöver få sin verklighet speglad, hur kaotisk den än må vara, och få möjlighet att reflektera över den tillsammans med vuxna. Att hindra dem från det är inget annat än barnförakt. Det skriver Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi, konstnärliga ledare för Unga Klara, apropå beslutet att barnförbjuda Suzanne Ostens nya film ”Flickan, Mamman och Demonerna”.

Biohösten 2016
[object Object]
Suzanne Osten lämnade över det konstnärliga ledarskapet för Unga Klara till Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi år 2014. Foto: Jonas Jörneberg

**Den 15 april har **Suzanne Ostens nya film ”Flickan, Mamman och Demonerna” premiär. Nu, som alltid när det gäller Suzannes konst, står barnet i absolut fokus. På sitt exceptionella sätt lyckas hon än en gång diskutera det allra svåraste, allvarligaste och mest nödvändiga med barnen utifrån deras perspektiv. Hon lyckas spegla dem som samhället inte ser, barn som växer upp med föräldrar med psykiska sjukdomar. Hon ger en röst åt de barn som har lidit på grund av den specifika tematiken i filmen, men även åt alla andra barn som har lidit på grund av vuxnas tillkortakommanden. Ändå är barnen inte välkomna. Statens medieråd har bestämt att filmen ska barnförbjudas. Den är helt enkelt för otäck för barn, påstår Medierådet.

Nyligen fick vi se hur föräldrar tvingade skolor att ställa in Örebro länsteaters uppsättning av ”Medeas barn” (oktober 2015), för att de inte tyckte att den var lämplig för barn. Vi talar om en modern klassiker, skriven av Suzanne Osten och Per Lysander, som har erkänts världen över som ett mästerverk för barn. En pjäs som har översatts till mängder av språk och som var föregångare till all den fantastiska barnteater vi har i Sverige idag. Redan vid uruppförandet 1975 omdebatterades den på grund av att vissa ansåg dess tema – skilsmässa – högst olämpligt när det gäller vad som kan spelas för barn.

Vi tänker med ett leende på läpparna att vuxna var mycket mer rädda, trångsynta och barnföraktande på den tiden, tills det står klart att även i 2015 års Sverige är det tydligen skadligt, olämpligt och uppseendeväckande att prata om skilsmässa med barn på ett sätt som berör. Vad var det som var farligt med att barnen blev berörda? Tänker de vuxna att barn inte kan hantera känslor och saknar kapacitet att förstå sin egen vardag?

Annons
X

Vi som efterträder Suzanne Osten känner till hennes arbetssätt väl. Barnperspektivet och lyssnandet till publiken som metod är det mest centrala i hennes teaterkonst.

Att ha ett barnperspektiv handlar i praktiken om att vid varje givet tillfälle ställa sig på barnets sida. Att varje beslut som tas kring berättandet är för barnets skull och aldrig på barnets bekostnad. Att på alla möjliga tänkbara sätt sätta sig in i barnet som publik och att med den högsta respekt för barnet vilja nå det med sin konst.

Att lyssna på publiken handlar i praktiken om att göra just det, lyssna. Att genom faktiska möten med barn låta dem prova och granska det arbete vi håller på med och att låta sig påverkas av det. Det sker genom hela skapandeprocessen och tvingar konstnären att prova sina önskningar och idéer på den tilltänkta publiken. Det blir ett test på om ens barnperspektiv stämmer eller inte.

Regissören Suzanne Osten har alltid haft barnet i fokus i sin konst, menar artikelförfattarna. Foto: Staffan Löwstedt

Självklart har det gått till på samma vis i skapandet av filmen ”Flickan, Mamman och Demonerna”, vilket gör Medierådets bedömning dubbelt felaktig. Filmen bygger på Suzanne Ostens egna erfarenheter av att växa upp med en psykiskt sjuk mamma. Den har föregåtts av en bok och en pjäs och båda har lästs av och för barn och spelats för barn, och det med enorm framgång. Både berättelsen, tematiken och dess förhållande till den tilltänkta barnpubliken är väl beprövad. All den kunskap som Suzanne Osten, manusförfattaren Erik Uddenberg, och alla andra inblandade i filmen sitter på utifrån förarbete och erfarenhet, väljer medierådet att helt bortse från. Istället menar de att ”framställningen bedöms kunna medföra stark rädsla, oro och förvirring och vara till skada för välbefinnandet för barn under 15 år”.

Den här filmen kommer att introduceras för de minsta barnen av en vuxen. En lärare kommer att vilja visa den för sin klass, en morbror kommer att vilja ta med sin systerdotter på bio. Det är inte en dussinfilm som sexåringen slumpmässigt klickar fram på Youtube för att sedan drömma mardrömmar om. Den här filmen kommer att vara en möjlighet för barn och vuxna att mötas genom, barnet kommer att kunna hålla den vuxna i handen ibland när det gör ont och vice versa. De äldre barn som får gå på bio själva och väljer att se den här filmen har garanterat sett hemskare saker.

Att Statens medieråd barnförbjuder filmen säger mycket om vår samtid. Känner möjligtvis rådet av de konservativa vindar som blåser och vill skydda sig själva från anklagande röster i ett samhälle där varje litet missnöje kan bli en storm på Twitter? Det säger oss att också detta vuxensammanhang sätter sig själv i främsta rummet, inte de utsatta barnen. Barn behöver få sin verklighet speglad, hur kaotisk den än må vara, och få möjlighet att reflektera över den tillsammans med vuxna. Att hindra dem från det är inget annat än barnförakt.

Statens medieråd bör genast ompröva sitt beslut och ge barn rätt att se filmen, en film för både barn och vuxna.

GUSTAV DEINOFF och FARNAZ ARBABI

Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi är konstnärliga ledare för Unga Klara.

Annons

Suzanne Osten lämnade över det konstnärliga ledarskapet för Unga Klara till Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi år 2014.

Foto: Jonas Jörneberg Bild 1 av 2

Regissören Suzanne Osten har alltid haft barnet i fokus i sin konst, menar artikelförfattarna.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X