Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Barnfattigdom trots barnbidrag på sparkonton

När alla får bidrag och när omfördelning mellan stora grupper är huvudpoängen med socialförsäkringssystemet riskerar idén att främst hjälpa de mest utsatta att gå förlorad.

Rädda Barnens årliga rapport om barnfattigdom som presenterades i går är ett tecken på att de som har minst inte är de som hjälps mest eller bäst i Välfärdssverige.

De aktuella siffrorna visar hur barnfamiljer hade det för tre år sedan, 2009, och det är framför allt ensamstående föräldrar som sliter för att få månaderna att gå ihop ekonomiskt. Det enda vårtecknet i Rädda Barnens statistik är att andelen fattiga barn över längre tid minskar.

Annons
X

Medan några föräldrar sparar barnbidrag på hög för att en dag finansiera körkort och studentfester behöver andra familjer varje krona av bidraget för att klara månadens utgifter.

Den gamla myten om hur svensk omfördelningspolitik hjälper de mest utsatta framstår som falsk och långt från Rädda Barnens beskrivning av verkligheten. Generella bidrag till alla i stället för specifikt stöd till dem som behöver det mest har snarare varit politikens signum.

Det är också talande att det särskilda stödet som riktas till ensamstående föräldrar, underhållsstödet, har höjts med 100 kronor sedan 1997.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Riktade ekonomiska stöd hjälper bitvis och i stunder när vardagen är särskilt krävande. Men i grunden är det bara ekonomisk rörlighet som på allvar kan förändra villkoren för dem som har det tufft.

  Arbete och självständig försörjning är vägen från beroende och fattigdom. Därför är både statsminister Reinfeldts och partisekreterare Jämtins reaktion på gårdagens rapport om barnfattigdom rimlig. Båda gav uttryck för inställningen att fattigdom först och främst bekämpas med jobb.

  Fredrik Reinfeldt nämnde till och med företag som en förutsättning för jobb, medan Jämtin i stället talade om regeringens skuld och misslyckanden.

  Verklighetsskildringar från organisationer som Majblomman och Rädda Barnen visar att det är särskilda grupper av barn och familjer som behöver hjälp.

  För deras skull är möjligheten att bli självständiga, försörja sig och ta sig ur bidragsberoende avgörande för att framtiden ska te sig ljusare.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X