Annons
X
Annons
X

Barnfamilj splittras vid utvisning

Han ska utvisas till Afghanistan. Hon till Irak, med parets 4-årige son. Personer med insyn i fallet anser att splittringen av familjen strider mot Barnkonventionen, men enligt Migrationsverket ligger ansvaret på föräldrarna. Rädda Barnen, som sett liknande fall, anser att lagstiftningen måste ses över.

När Farid hämtades till förvaret i Flen klarade han inte av att berätta för sin son Fardin, 4, vad som höll på att hända. Men när sonen kom och hälsade på genomskådades lögnen att det var pappas arbetsplats. ”Han grät och skrek till personalen att pappa måste följa med hem” minns Farid, som väntar på att utvisas till Afghanistan.
När Farid hämtades till förvaret i Flen klarade han inte av att berätta för sin son Fardin, 4, vad som höll på att hända. Men när sonen kom och hälsade på genomskådades lögnen att det var pappas arbetsplats. ”Han grät och skrek till personalen att pappa måste följa med hem” minns Farid, som väntar på att utvisas till Afghanistan. Foto: INGVAR KARMHED

Tiden är knapp. På måndag kan gränspolisen komma och hämta Ahmad Farid Shaykills på förvaret i Flen. Efter snart åtta år i Sverige tvingas han återvända till Afghanistan – landet han flydde från på grund av problem kopplade till hans arbete som narkotikapolis.

I Sverige hittade han kärleken. Tillsammans med parets 4-årige son Fardin har han bott med sin irakiska fru Nyaz Ali Fages i Karlskoga.

Via tolk berättar han om sorgen över att allt är på väg att ta slut – drömmen om ett liv i demokratiska Sverige som han hade så stora förväntningar på.

Annons
X

Migrationsdomstolen har beslutat att det inte finns ett skyddsbehov och att familjen ska utvisas.

Mor och son ska så småningom skickas till Kurdistan, Irak. Tanken gör Farid skräckslagen. Eftersom han gift sig med en irakisk kvinna har han redan frysts ut från släkten, men Nyaz förklarar att han riskerar att utsättas för hedersvåld i hemlandet.

Både Farid och Nyaz lider av depression och även Fardin har problem. Han ligger efter i utvecklingen, får utbrott och har språksvårigheter. Enligt logopeder finns det risk att han stannar i utvecklingen utan tillräckligt stöd och tillgång till båda sina föräldrar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Migrationsverket menar att praxis från Europadomstolen är tydlig. Om personer bildar familj under tiden de väntar på utvisning är det deras ansvar. Finns det dessutom möjlighet för familjen att återförenas i något av hemländerna är reglerna ännu tuffare. Att bevisa att splittringen eventuellt är permanent är upp till föräldrarna.

  –I det här fallet har föräldrarna haft flera år på sig att undersöka möjligheterna att återförenas, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

  Farid säger att han har varit i kontakt med den afghanska och irakiska ambassaden, men fått beskedet att en återförening inte är möjlig.

  Mikaela Hagan vid Rädda Barnen menar att Barnkonventionen är tydlig med att barn har rätt till sina föräldrar och familjeåterförening, och att det finns en rad problem med nuvarande lagstiftning. Bland annat att barnets bästa inte väger så tungt som den borde.

  –Vi har haft en del sådana ärenden. Man måste absolut se över nuvarande lagstiftning och praxis. Myndigheterna måste ta ansvar och se till barnens situation innan man verkställer en utvisning, säger hon.

  Farid är noga med att betona att han respekterar lagen och att han inte vill klaga, men förstår inte varför familjen inte får stanna. Han vill inte vara en belastning för samhället utan göra rätt för sig. ”En människa har bara ett liv och kan inte börja om hur många gånger som helst”, säger han.

  Tanken på att inte få se sin son växa upp får tårarna att rulla längst kinderna.

  –Min son är mitt hjärta. Utan ett hjärta dör människan.

  Annons
  Annons
  X

  När Farid hämtades till förvaret i Flen klarade han inte av att berätta för sin son Fardin, 4, vad som höll på att hända. Men när sonen kom och hälsade på genomskådades lögnen att det var pappas arbetsplats. ”Han grät och skrek till personalen att pappa måste följa med hem” minns Farid, som väntar på att utvisas till Afghanistan.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X