Barnets rätt mot religionen

DEBATT Föräldrarnas uppfattning om religionsfrihet kolliderar med barnkonventionen när det gäller omskärelse av barn, skriver Staffan Bergström, Annika Borg och Christer Sturmark. Den historiska kontexten gör det i detta fallet naturligt att sätta religionsfriheten främst, svarar Magnus Zetterholm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Mot bakgrund av historiens värsta ideologier kommenterar Magnus Zetterholm vår artikel på DN-debatt (18/11) om att endast tillåta omskärelse på vuxna individer, något som också Vårdförbundet ställt sig bakom. Vi har således inte argumenterat mot omskärelse i sig.

Zetterholm påstår att värnandet av barnets kroppsliga identitet och rätten att välja religiositet har ”en mörk baksida som ger otäcka associationer till unkna politiska och religiösa idétraditioner”. Var och när har kampen för barns rättigheter en mörk baksida? När har barnkonventionen skapat unkna politiska och religiösa idéer? I själva verket är det tvärtom. Att värna barnets rättigheter skapar en bättre tillvaro för barn och därmed för alla.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons