Annons

”Barnets behov viktigare än omsorg om arbetsgivare”

Lina Hagström och Evelina Hägglund.
Lina Hagström och Evelina Hägglund. Foto: Privat

Svaret på det berömda livspusslet för varenda familj i Sverige kan omöjligen produceras vid ett skrivbord i Stockholm. Det skriver Lina Hagström och Evelina Hägglund från Haro – Riksorganisationen för valfrihet, jämställdhet & föräldraskap, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Nio olika artikelförfattare skriver att "den svenska föräldraförsäkringen har blivit daterad och svarar inte längre mot samhällets behov". Artikelförfattarna har fel, det är barnens behov som måste komma i främsta rummet, och det är barnens behov som föräldraförsäkringen ska svara mot.

Siffror kan säga mycket, med de säger inte allt. Att kvinnor tar ut merparten av föräldrapenningen säger egentligen ingenting om hur jämställda pappan och mamman är i sitt föräldraskap. En barndom varar som bekant 18 år – inte 18 månader, och särbeskattning till trots ser många föräldrar både sin ekonomi och sina liv som en helhet. Man står tillsammans, även om det råkar vara så att pappan för tillfället yrkesarbetar och mamman arbetar med omsorg om eget barn under en kort period i barnets liv. Detta må vara ett mysterium för individualiseringsivrare och tvångskvoterare, men så ser trots allt många föräldrar på saken.

Annons
Annons
Annons