Annons

De dödas sångBarnens värld hotas av drogberoende vuxna

Syskonen i Jesmyn Wards roman ”De dödas sång” lever båda under ständigt hot om våld från de pedagogiskt oförmögna föräldrarna. Bilden är från ett fotoreportage från 1994 om bland annat barnfattigdom i USA.
Syskonen i Jesmyn Wards roman ”De dödas sång” lever båda under ständigt hot om våld från de pedagogiskt oförmögna föräldrarna. Bilden är från ett fotoreportage från 1994 om bland annat barnfattigdom i USA. Foto: Stephen Shames/IBL

Hennes romaner refuserades – för att de handlar om fattiga svarta i den amerikanska Södern. Men nu har Jesmyn Ward vunnit National Book Award två gånger om, och hennes böcker syns överallt. Ida Therén har läst nya ”De dödas sång”.

Under strecket
Publicerad

Jesym Ward

Foto: Beowulff Shehan

Bilden är från ett fotoreportage från 1994 om bland annat barnfattigdom i USA.

Foto: Stephen Shames /IBL

Jesmyn Ward har fått sin revansch. Till författarens stora frustration refuserades hennes tidiga manus av flera förlag. Hon skriver om svarta fattiga människor i Södern, ett ämne förläggarna inte ansåg allmänmänskligt nog. Men när Ward, som är född 1977, förra året tilldelades amerikanska National Book Award för ”De dödas sång” blev hon den första kvinnan som fått priset två gånger. Och när jag den här våren går runt i bokaffärer i New York ser jag hennes böcker överallt. Av dessa kom Wards andra roman, ”Rädda varje spillra”, på svenska 2013 och nu är det dags för uppföljaren att nå Sverige. 

Jesmyn Ward har ofta jämförts med Toni Morrison och det är lätt att förstå varför – de beskriver båda verkligheten för svarta amerikaner, gärna utanför medelklassens trygghet, och de delar närheten till myten och sagan, med en ibland nästan pekoral stil. ”De dödas sång” är tung av liknelser och metaforer som är en utmaning för översättaren. Originalet är skrivet på den svarta sydstadsdialekten, med grammatiskt okonventionella uttryck och dubbelnegationer, stilistiska grepp som tyvärr försvinner i överföringen till svenska. Liknelserna och det ursprungligen poetiska, kreativa, språket trilskas med mig, det idiomatiska sammanhanget saknas.  

Annons
Annons
Annons