Annons

Barnens rätt stärks i lagförslag

Frånskilda föräldrar som döms för våldsbrott ska inte få delad vårdnad om barnen. Det är ett av förslagen som Vårdnadskommittén lägger fram för justitieminister Thomas Bodström i dag.

Under strecket
Publicerad

Enigheten har varit stor bland ledamöterna i den parlamentariska Vårdnadskommittén om att stärka barnens rätt till en trygg uppväxt. Därför föreslås att frånskilda föräldrar som döms för våldsbrott inom familjen inte ska få delad vårdnad. Om den ene föräldern avsiktligt dödat den andre anser kommittén att mördaren ”i princip” alltid ska skiljas från vårdnaden, i motsats till i dag.
Separerade föräldrar som inte kan samarbeta om barnen bör inte heller få gemensam vårdnad. I fall då kanske mamman misstänker pappan för sexuella övergrepp och hindrar umgänge bör man utreda vilken förälder som är mest lämpad som vårdnadshavare och döma till enskild vårdnad.

– Jag hoppas att de förslag vi lägger ska innebära förbättringar för barnen, säger Solveig Hellquist, fp:s representant i kommittén.
Tidigare har barn ansetts behöva vara över tolv år för att man ska lyssna på vad barnet själv vill i vårdnadstvister. Enligt förslaget kan barn som är betydligt yngre uttrycka sin önskan.

Annons
Annons
Annons