Barnens B-lag

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter nyår införs allmän förskola för fyra- och femåringar. Förskolan ska vara ”gratis” tre timmar om dagen, det vill säga att skattebetalarna ska stå för kostnaderna.
I dag är förskolan avgiftsfri först från sex års ålder. Nyordningen ställer stora krav på kommunerna. De tycks dock vara dåligt förberedda, rapporterar Ekot (25/11).
Regeringen har avsatt 1,2 miljarder kronor till den nya allmänna förskolan. Det återstår att se hur långt pengarna räcker. Men problem lär uppstå i vilket fall. Det råder brist på förskollärare och lokaler.
Vad blir följden? Kanske ungefär densamma som konsekvensen av maxtaxan inom barnomsorgen - större barngrupper och ökad arbetsbelastning för förskollärarna. Alternativt bildas nya grupper, som befaras bli ett småttingarnas B-lag, med outbildad personal som tvingas verka i mindre lämpliga lokaler.
Att lova stort å kommunernas vägnar har blivit en socialdemokratisk paradgren. Det kan låta fint i valrörelser, men i den kommunalgrå verkligheten ser det inte lika tjusigt ut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons