Annons
X
Annons
X

Barnen vill inte bli kallade fattiga

Bris har valt att inte längre använda begreppet barnfattigdom – men inte på grund av Uppdrag Granskning. Det är ett beslut som Bris fattat långt tidigare, skriver Cecilia Nauclér, Bris presschef.

REPLIK | BARNFATTIGDOM

Skribenterna förutsätter att Bris har valt att inte längre använda begreppet barnfattigdom på grund av Uppdrag Granskning. Det är fel.
Cecilia Nauclér

Miljöpartisterna Julia Finnsiö, Niclas Persson och Erik Lindman-Mata skriver i en debattartikel att de anser att det är ett svek från Bris sida att överge begreppet barnfattigdom (
Brännpunkt 17/1). De skriver också att Bris jämför ekonomisk utsatthet i Sverige med ekonomisk utsatthet i Afrika.

Tyvärr har de tre antagit att det är så, utan att läsa vare sig Bris rapport ”När pengarna inte räcker”, eller det pressmeddelande och debattartikel som publicerades i samband med att Bris presenterade rapporten.

Annons
X

Utan att själva skaffa sig någon egen uppfattning har de antagit det som Janne Josefsson påstår i Uppdrag Granskning (UG), trots att vår generalsekreterare Kattis Ahlström till och med i programmet säger att Bris inte jämför utsattheten i Sverige med den i Afrika.

Vad vi har gjort i vårt projekt ”När pengarna inte räcker” är att ekonomiskt utsatta barn i Sverige och ekonomiskt utsatta barn i Afrika har fått, enligt höringmetoden, berätta om sin livssituation, hur den påverkar dem och vilka lösningar de själva ser på sin situation.

Vad vi säger i rapporten, pressmeddelandet och debattartikeln är att känslan av utanförskap är slående lik. Barnens känslor av skam, ensamhet och sorg är samma, oavsett kontinent. Barnen kommer också med kloka, enkla förslag på lösningar som skulle förändra deras liv i en positiv riktning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Allt det här vet Janne Josefsson. Under den timslånga intervju han gjorde med Kattis Ahlström berättade hon om vårt arbete med projektet. Men han väljer att inte ta med det i sitt reportage.

  Dessutom förutsätter de tre skribenterna att Bris har valt att inte längre använda begreppet barnfattigdom på grund av Uppdrag Granskning. Det är också fel, och hade de velat få information så finns den tillgänglig på
  bris.se. Det är ett beslut som Bris fattat långt tidigare, närmare bestämt tidig höst 2012, efter att vi presenterat rapporten offentligt.

  Anledningen är: barnen. De vill inte kallas för fattiga. Det är ett stigmatiserande begrepp, det cementerar barnet i en livssituation som barnet själv inte valt och har mycket svårt att förändra. Bris ser barn som individer och därför väljer vi att inte stigmatisera dem. Därför behöver Bris heller inte göra den av skribenterna efterfrågade pudeln.

  CECILIA NAUCLÉR

  presschef Bris

  Fler artiklar om barnfattigdom:

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X