Annons

”I Amirs värld är halshuggningarna vackra”

Vi bodde i samma bostadsområde, hade samma intressen och föräldrar som kom från samma plats. Han blev militant islamist i Syrien och tycker att Islamiska statens halshuggningar är ”vackra”. Jag blev journalist och skriver om jihadister som honom. Varför gick det som det gjorde?

Publicerad

**Amir har räknat ut **att det går ungefär fyra sekunder från det att han trycker på avtryckaren på sitt kalashnikov-gevär, tills fienden på marken inte längre rör sig.

Ett… Två… Tre… Fyra.

Amir och Jakob lekte mycket tillsammans under uppväxten i Köpenhamn. (Amir är maskad på bilden, medan Jakob har en grå tröja på sig.)

Foto: PRIVAT Bild 1 av 5

Amir var fem år gammal när han och hans familj flyttade in i samma hus som artikelförfattaren Jakob Sheikh bodde. På bakgården lekte de ofta kurragömma tillsammans med andra barn som bodde i fastigheten.

Foto: MADS NISSEN Bild 2 av 5

Madnimoskén på Amerikavej i Vesterbro lockar främst distriktets pakistanska muslimer och predikar en moderat tolkning av islam med fokus på fredlig samexistens. Men på torget utanför moskén kom Amir i kontakt med fyra unga män som skulle bli avgörande för hans religiösa väckelse.

Foto: MADS NISSEN Bild 3 av 5

Efter att ha tröttnat på matcher mot de övriga barnen på husets bakgård började Amir coh Jakob i den lokala fotbollsklubben Vestia. Amir blev omtyckt men spelade inte särskilt länge. Han var ingen stor bollbegåvning och tappade intresset fort.

Foto: MADS NISSEN Bild 4 av 5

Radikaliseringen skedde i flera år. Efter att den 17-årige Amir blivit del av en religiös cell började han komma på ”soffpredikningar” hos en av de fyra männen som han anförtrodde sig till. Dessa predikningar skedde i södra hamnen i lägenheten där lampan lyser.

Foto: MADS NISSEN Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons