Barndietist: "Låt inte nya sockerråd göra dig paranoid"

Nya rekommendationer om att minska intaget av tillsatt socker är bra, men riskerar att skapa onödig socker-panik hos föräldrar som redan har skapat ett rimligt förhållningssätt till sötsakerna.

– Att undvika godiset och läsken är viktigare än att lusläsa efter tillsatt socker på baksidan av leverpastejen, säger barndietisten Sara Ask till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

– Jag brukar inte ge godis till barnbarnen. Det kan bli fel om man använder sötsaker som belöning. Då kan man visa uppskattning på annat sätt, kanske ger jag dem en liten sak i stället, säger Antonia Benson med barnbarnet Juni.

Foto: Tomas Oneborg

– Vi försöker laga all mat från grunden och har inte godis hemma. Det kan bli en glass då och då men inte för ofta. I dag föreslog jag en yoghurtglass som alternativ till Ottilia, så fick hon välja smaken, säger Annika Johansson med dottern Ottilia.

Foto: Tomas Oneborg

– Vi dricker inte saft, läsk eller juice. Det händer att det kan bli någon bulle till fikat. Men vi brukar inte ha sötsaker hemma, utan morföräldrar brukar få bli dem som bjuder i så fall, säger Cecilia Arthur med sonen Hugo.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

Två skivor bröd och en tallrik fruktyoghurt med müsli – det kan räcka för att komma upp i den sockerhalt som den amerikanska hjärtorganisationen AHA nu rekommenderar för barn.

Råden gäller intaget av tillsatt socker – det vill säga det socker som inte finns naturligt i livsmedlen.

Annons
Annons
Annons