Annons

Barnbrudarna en epidemi i Syriens flyktingkris

Syriens flyktingkris fortsätter att förvärras trots IS förluster. I spåren följer en explosionsartad ökning av barnäktenskap, främst i Libanon.

– Det blev en mun mindre att mätta när mina föräldrar gifte bort mig till en 50 år äldre man. Men han gjorde hemska saker med mig, berättar Soha för SvD i Bekaadalen.

Under strecket
Publicerad

Soha var bara fjorton år när hennes föräldrar gifte bort henne med en nästan 50 år äldre man. Han våldtog och misshandlade henne, och lämnade henne sedan med nyfödda dottern Lynn. Nu är Soha fången på annat sätt - hos föräldrarna som förbjuder henne att lämna flyktingtältet.

Foto: Gunilla von Hall

Den libanesiska organisationen Beyond hjälper flickor som gifts bort som barnbrudar. Ibland handlar det om flickor så unga som nio år som gifts bort för att lätta på bördan för syriska flyktingfamiljer.

Foto: Lars Pehrson

På centret Beyond får syriska flyktingflickor som gifts bort men kommit tillbaka till sina familjer sjunga, skriva låtar, gå i skola några timmar och göra olika slags hantverk. "Vi sjunger om Syrien, om livet som flykting och om att få komma hem igen när kriget är slut".

Foto: Lars Pehrson

Amina giftes bort som 16-åring men flydde från sin man efter några månader. ”Han slog mig nästan medvetslös med sitt bälte”, berättar hon. Nu varnar hon andra flickor som är i farozonen att bli barnbrudar och säger till dem att ”inte ens tänka på äktenskap före 18 år”.

Foto: Lars Pehrson
Efter reklamen visas:
Beyond

ZAHLÉ Det är kvavt i det smutsiga tältet där Soha ammar sin lilla dotter Lynn i ett kaos av barnskrik och grälande män. Hennes röst är så svag att den nästan inte hörs. Blicken är trött, oändligt trött.

Annons
Annons
Annons