Annons
X
Annons
X

Barnböcker och butlerpolitik mot valfrihet

I måndags gjorde Carin Jämtin, ledare för Socialdemokraterna i Stockholms stad, ett utspel om behovet av ”butlerliknande tjänster i kollektivtrafiken”. Storstockholms lokaltrafik ska administrera ”din smutsiga tvätt” och ”din matkasse” så att du ska ”få tid att älska och skratta”, är det tänkt.

Den luttrade stockholmaren anar förstås att SL skulle hantera tvätt och mat med samma omsorg som de sköter tidtabellen, och att förslaget skulle innebära att man inte bara kom till jobbet för sent, utan därtill smutsig och hungrig, varför butlertanken grundligen har förhånats.

Frågan som reses är istället varför Stockholms tyngsta socialdemokrat kommer med ett sådant utspel över huvud taget? Finns det inte viktiga frågor om jobb, infrastruktur och välfärd att diskutera?

Annons
X

Men butlerpolitiken går att förstå. S ser att stockholmarna har vant sig vid den valfrihet och de tjänster som den borgerliga politiken har lett till. Samtidigt är de motståndare till sagda politik. De vill då få det att se ut som att S-reformer skulle kunna leverera samma tjänster.

Mot rut-avdrag och hushållsnära tjänster ställer man då kommunal butlerservice.

I förra veckan lanserade Socialdemokraterna i Stockholms län den egenproducerade barnboken ”När doktorn kom hem till Max”. Med den försöker man bemöta samma taktiska problem. Stockholmarna har genom vårdvalet, som S motsatt sig, fått en vård med bättre tillgänglighet. Då måste S få det att se ut som om man kan erbjuda förbättrad tillgänglighet utan vårdval.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och eftersom hela valfrihetsrevolutionen och framväxten av tjänstesamhället i grunden är främmande territorium för S, blir förslagen lätt aparta. En sympatisk idé om hembesök kommer istället ut i form av en pekbok. Tjänstesektorn blir en butler.

  I förra månaden utfäste Jämtin som sitt vallöfte att införa ”könsneutrala toaletter i stadens offentliga verksamheter så att man inte måste välja mellan tjej- och killtoaletten”.

  Jag trodde då att det var en lapsus. Att de riktiga förslagen om jobben och regionens tillväxt var på gång. Men nu, efter butlern och barnboken, ser jag mönstret.

  S har verkligen problem med valfriheten. Man föreslår samma offentligstyrda enhetslösning gång på gång. Till och med när det gäller toaletter.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X