Annons
X
Annons
X

Barnbidraget inte heligt för centern

Centerpartiledaren Maud Olofsson öppnar för att dra in barnbidraget för höginkomsttagare. Dagens system upplevs som orättvist, konstaterar hon.

[object Object]
Centerpartiledaren Maud Olofsson öppnar för att dra in barnbidraget för höginkomsttagare. Foto: SCANPIX ARKIV OCH MALIN HOELSTAD

Maud Olofsson toppar partiledarnas löneliga. Hon tjänar inte bara 1212000 kronor om året som näringsminister, utan får också 450000 kronor i arvode från det egna partiet. Därmed har centerledaren bättre betalt än statsminister Fredrik Reinfeldt, enligt en sammanställning som TV4 gjort.

–Mitt parti tycker att jag är värd det och jag har faktiskt tre jobb.

Hon trivs med att vara vice statsminister, näringsminister och partiordförande.

Annons
X

–Vi har räknat ut att jag jobbar mellan 90 och 95 timmar i veckan, det skulle jag aldrig orka om det inte var så himla kul.

Förra veckan utnämndes Maud Olofsson till ”farmor” av barnen på förskolan Midgård i Stockholm. Hon var där med allianskollegerna för att lansera regeringens kommande förskolesatsning. Den ingår i det utlovade familjepolitiska paketet, som också består av vårdnadsbidrag, jämställdhetsbonus och barnomsorgspeng. Trots hård kritik från remissinstanser och opposition, inte minst mot det nya ”hemmafrubidraget”, är Maud Olofsson nöjd.

–Jag tycker att vi har en alldeles utmärkt familjepolitik.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men på en punkt öppnar hon för en omprövning av det egna partiets hållning. Det gäller barnbidraget, som idag betalas ut till alla föräldrar, fattig som rik.

  –Det är klart att många funderar över varför alla höginkomsttagare ska ha barnbidrag.

  Det kontroversiella kravet att inkomstpröva barnbidraget förs fram av Annika Qarlsson, riksdagsledamot och ordförande för centerkvinnorna. ”Låt alla med inkomster under 240000 om året få barnbidrag”, skriver hon på sin blogg. Det skulle ge ”barn i familjer med låga inkomster en förstärkning och de som inte är i behov av det skulle bli utan”.

  –I takt med att vi gör olika skattereformer och familjepolitiska reformer finns det anledning att titta på detta, säger Maud Olofsson.

  Vad talar för att inkomstpröva barnbidraget?

  –Det faktum att det upplevs som orättvist att många höginkomsttagare direkt kan sätta in hela barnbidraget på banken åt sina barn, medan låginkomsttagare är otroligt beroende av pengarna. Som parti tycker vi att man ska stärka ekonomin för dem som har det allra sämst, det har vi också gjort i vår inkomstskattereform.

  Fredrik Reinfeldt och hans moderater vill nästa år genomföra ett tredje steg i jobbskatteavdraget, något som skulle kosta 13 miljarder kronor. Maud Olofsson är inte redo att ge klartecken.

  –Det är bra att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare, men det är inte säkert att vi orkar med det i höstens budget.

  Centerpartiets prioriteringar inför förhandlingarna är klara: småföretag, infrastruktur, klimat och energi – samt de fattigaste pensionärerna.

  –De ska ha pengarna i första hand, det är till 80 procent kvinnor.

  Hon har ständigt ”jämställdhetsglasögonen” på. Den egna regeringen får, inte oväntat, högt betyg.

  –På område efter område har vi gjort en massa refomer som innebär att kvinnors frihet ökar.

  Men läget i Europa bekymrar. Det är bara män som förts fram som kandidater till EU:s två nya toppjobb, som inrättas om förslaget till nytt fördrag får ja. Det handlar om posten som ordförande för stats- och regeringschefernas möten och posten som ”utrikesminister”.

  –Det är inte acceptabelt med en EU-ledning där vi inte har några kvinnor på de högsta och finaste positionerna.

  Därmed intar centerpartiledaren en annan hållning än statsministern, som tycker att frågan är för tidigt väckt. Han vill heller inte ange någon principiell åsikt om huruvida det är viktigt att ta hänsyn till kön när posterna fördelas.

  –Det kommer att vara väldigt många aspekter att väga in, sade Fredrik Reinfeldt till TT tidigare i mars.

  Men Maud Olofsson har redan agerat. Hon tog nyligen upp frågan med Graham Watson, brittisk liberal och ordförande för den grupp i EU-parlamentet där centerpartiet har sin hemvist.

  –Jag var mycket noga med att säga att det inte är acceptabelt om vi som liberaler bara pratar om män. Det höll han med om.

  Vad finns det för tänkbara namn?

  –Jag vill inte nämna det nu, men det finns många duktiga kvinnor i Europa som kan ta på sig de här uppdragen.

  Till näringsministerns fögderi hör kärnkraften, som i decennier splittrat partierna. Regeringen är överens om politiken för innevarande mandatperiod: ingen avveckling, men heller ingen utbyggnad. Vad som händer efter 2010 är en öppen fråga.

  –EU har satt upp tydliga mål, och för att klara dem måste vi ha en palett av olika energislag. Tyngdpunkten är på det förnyelsebara och energieffektivisering.

  Senare i år tänker hon kalla till blocköverskridande partiledarsamtal. Målet är att enas om en långsiktig uppgörelse, men Leif Pagrotsky (s) är skeptisk. Den förre näringsministern har redan ”skakat hand med Maud Olofsson” om en avveckling, ”och sedan på tv fått se hur detta bara vips försvann”. Hennes trovärdighet är ”0,000”.

  Ansvarigt statsråd ger svar på tal:

  –Leif Pagrotsky kan inte nämna någonting i alliansens överenskommelse som han inte tycker om. Vi har en rätt stor samsyn, och måste sluta bråka om energipolitiken.

  Annons
  Annons
  X

  Centerpartiledaren Maud Olofsson öppnar för att dra in barnbidraget för höginkomsttagare.

  Foto: SCANPIX ARKIV OCH MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X