Annons
X
Annons
X

Barnbidrag bör inte ges till alla

BRÄNNPUNKT | VÄLFÄRDSPOLITIK

Sveriges generella barnbidrag fyller i dagarna 65 år. Barnbidraget är en viktig del av den svenska välfärden, och har genom åren utgjort ett välbehövligt tillskott till många familjers ansträngda ekonomi. Det är emellertid hög tid att pensionera bidragets nuvarande utformning, som är orättvis och missgynnar dem som behöver bidraget allra mest.

Barnbidraget spelar en viktig roll för att ge de barn som växer upp i mindre bemedlade hem en rikare och tryggare uppväxt. Det ger svenska barn mer jämlika förutsättningar i livet. Barnbidraget har dock en baksida. Det betalas inte ut bara till de barnfamiljer som faktiskt behöver det, utan även till de mest välbeställda familjerna.

Ett hushåll bestående av två vuxna och två barn, med en årsinkomst på en miljon kronor, får varje år tillräckligt med barnbidrag för att åka på en 7-nätters all inclusive-semester till Kanarieöarna. Det är varken rimligt eller rättvist. De skatter som finansierar svenska barnbidrag betalas gemensamt av såväl låg- som medel- och höginkomsttagare. Således innebär dagens generella barnbidragssystem att svenska låginkomsttagares skattepengar bekostar höginkomsttagares lyxkonsumtion. Det är en orättvisa som strider mot varje tanke bakom en välfärdsstat.

Annons
X

Givetvis är det inget fel i att människor unnar sig och sina familjer lite semester emellanåt. Människor i allmänhet och höginkomsttagare i synnerhet bör dock få betala sina egna semestrar. Det ska inte låginkomsttagare – som i vissa fall inte har råd att åka med sina egna familjer på semester – göra via skattsedeln.

Den brittiska regeringen insåg nyligen det absurda i att låg- och medelinkomsttagare tvingas betala barnbidrag till höginkomsttagare, varför 800000 brittiska höginkomsttagarhushåll för tre veckor sedan mottog barnbidrag för sista gången. Det är dags att vi i Sverige kommer till samma insikt och pensionerar det bidragssystem som i 65 års tid fyllt läkares och advokaters plånböcker med metallarbetares och undersköterskors skattepengar. Ett tak borde införas för hur mycket medlemmarna i ett hushåll kan tjäna och ändå få barnbidrag. Samtidigt skulle barnbidragen kunna höjas för dem som faktiskt behöver dem.

”Överklassen har haft all anledning att fira!” hör man ibland från vänsterhåll. Det är sant. I 65 års tid. Så länge har svenska överklassfamiljer tagit del av bidrag bekostade av de mindre bemedlade. Det är dags att det får ett slut.

JOAKIM HOLMERTZ

Liberala Ungdomsförbundet Storstockholm

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X