Barnaga väcker het debatt i England

Ska det vara tillåtet att slå sina barn? Frågan har vållat het debatt i England den senaste veckan. Och Sverige används som förebild bland dem som vill införa ett förbud mot barnaga.

Under strecket
Publicerad
Annons

I förra veckan presenterades två parlamentariska rapporter som båda förespråkar ett förbud mot aga i England och Wales. Föräldrar som anklagas för misshandel av sina barn kan i dag slippa åtal om de kan hävda att de använt ”rimlig aga” (”reasonable chastisement”). Den möjligheten har använts som en ursäkt för våld mot barn, och bör tas bort, menar rapporterna. Debatten har blossat upp sedan åttaåriga Victoria Climbie misshandlades till döds av släktingar 2000. Enligt en av de åtalade började misshandeln med ”lite smisk”.

Men förslaget att förbjuda aga är mycket kontroversiellt. - Det vore ett ohyggligt ingrepp i föräldrars rättigheter och plikter, kommenterar oppositionens skugghälsominister Liam Fox. Andra säger att förslaget gör föräldrar till brottslingar och menar att det är stor skillnad på misshandel och på aga i en kärleksfull relation. Regeringen har tidigare valt att inte förbjuda aga med hänvisning till folkopinionen. - Vår ståndpunkt är att det ska vara ett individuellt val för föräldrarna. Regeringen tror att de flesta inser skillnaden mellan bestraffning och misshandel, säger Tony Blairs pressekreterare till BBC. Men opinionen mot aga växer inom Blairs eget parti. Enligt en undersökning vill 55 procent av labours parlamentsledamöter ha ett förbud.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons