Annons
X
Annons
X

Barn som skolkar gör ibland helt rätt

Det finns elever som räddar sig själva och sitt liv genom att skolka, och ta sig ifrån mobbare. Om vuxna inte lyssnar till de utsatta barnen ska de tänka på sin hälsa först och främst och inte gå till skolan. Därför är skolk i betyget fel verktyg, skriver bloggaren och liberaldemokraten Torbjörn Jerlerup.

Det har gått långt när Socialdemokraterna är mer liberala än ”Folkpartiet – Liberalerna” i sin skolpolitik!
Torbjörn Jerlerup

Skolk ska skrivas in i terminsbetygen (men inte i skolbetygen) skriver SvD i dag. Folkpartiets partiledare Jan Björklund har varit drivande i att arbeta fram lagen. Problemet med detta beslut är att det kommer att drabba de mest utsatta i skolan idag, det vill säga de som mobbas. Det kommer även att drabba de som är extremt studiemotiverade men som tröttnat på skolan eftersom den inte ger nån utmaning.

När jag gick i skolan för 25 år sen skolkade jag. Jag hade två anledningar till det. Dels var jag utanför och tidvis mobbad. Det gjorde att jag gärna sökte mig bort från skolmiljön. Dels var inte skolan någon utmaning för mig. jag gick ner till biblioteken i Helsingborg och Höganäs och läste istället, för att få den kunskap och frid skolan inte kunde erbjuda.

Annons
X

Hade jag varit elev i den skola Folkpartiet och Jan Björklund vill skapa hade jag fått problem. Folkpartiets ideal är ordning och reda. Mitt skolk hade hamnat i betyget och då hade jag fått problem.

Jan Björklund motiverar beslutet om att föra in skolk i slutbetyget så här: ”Det är elevens ansvar att vara närvarande. För dem som har omfattande problem med sin skolgång är inte den enda lösningen att skriva in skolk i betyget. Det måste alltid kombineras med rader av olika insatser. men det är heller ingen lösning att se mellan fingrarna med att eleven struntar i att vara i skolan”, säger han...

Jag har mött före detta elever i skolan som mobbats långt värre än jag. De har fått utstå hugg och slag och har ofta haft en hemmiljö som inte varit bra. Hade det skrivits in i deras betyg att de skolkade hade de åkt på ett kok stryk när de kom hem, och de hade stigmatiserats ännu mer i skolan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Dessutom har jag mött elever som mobbats av lärare. Ingen, vare sig lärare eller föräldrar har brytt sig om eleverna som utsatts. De har skolkat. Vad hade det hjälpt dem om skolk skrivits in i terminsbetygen?

  Som läget är nu räddar skolk liv. De mobbade barn och ungdomar som annars skulle tvingas vistas bland mobbare skolkar istället, och slipper från den skadliga miljön där de vuxna inte ser den terror de går igenom. Och de gör faktiskt rätt. Om vuxna inte lyssnar till de utsatta barnen ska de tänka på sin hälsa först och främst och inte gå till skolan.

  Det vi bör göra istället för att hetsa mot utsatta barn är att erbjuda barn kontaktpersoner utanför skolmiljön som barnen kan prata med om något är fel. Och dessutom behövs nya strategier mot mobbingen i skolorna. Jag har tröttnat på alla dessa skolor som kallar sig ”mobbingfria”, men där barn går gråtande hem efter lektionerna varje dag. De skolorna är många i det ”idylliska” Sverige, tro mig!

  Därför har Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt faktiskt rätt när han går emot Alliansens beslut.

  Juholt skriver:  ”Det finns orsaker till skolk, som skolledningar ibland inte har en aning om. Frånvaro möts bäst med dialog med eleven och hemmet... Jag har en god vän som man på lunchrasterna stoppade huvudet i toalettstolen på, han mådde så dåligt att han stannade hemma. Med det här synsättet ansågs ju han i sitt betyg vara en dålig elev, medan den som tryckte ned hans huvud i toalettstolen hade hög närvaro i betyget.”

  Det har gått långt när Socialdemokraterna är mer liberala än ”Folkpartiet – Liberalerna” i sin skolpolitik!

  TORBJÖRN JERLERUP

  antirasitisk bloggare och Liberaldemokrat

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X