Annons

Barn ska skyddas mot sexuell exploatering

En lucka i lagen gör det möjligt för vuxna att kränka utsatta tonåringar. Det visar fallet med en 16-åring i Malmö som nyligen avgjordes i hovrätten. Nu riktas också FN:s barnrättskommitté återigen kritik mot regeringen. Lagen bör ses över, skriver Carina Ohlsson och Olga Persson, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund.

Under strecket
Publicerad

I fredags riktade FN:s barnrättskommitté återigen kritik mot regeringen, bland annat för att svensk lagstiftning brister i att skydda barn mellan 15 och 18 år. Kommittén uppmanar regeringen att göra Barnkonventionen till svensk lag och att likt Finland, Norge och Danmark ratificera Europarådets konvention om skydd för barn mot sexuell exploatering och sexuella övergrepp.

Det nyligen uppmärksammade fallet där en 16-årig tjej träffade en 31-årig man för BDSM-sex utgör ett sorgligt exempel på att FN:s barnrättskommitté har rätt i sin kritik. Nu måste regeringen svara på hur de ska täppa till den lucka i sexualbrottslagstiftningen som gör att en vuxen man som slagit, låst in och kissat på ett utsatt barn som använder sex som självskadebeteende kan frias av rätten.

Annons
Annons
Annons