Annons

Barn ska inte kunna giftas bort i Sverige

Det finns ännu en skamfläck på barnrättsområdet i Sverige. Det gäller avsaknaden av skydd mot påtvingade äktenskap för minderåriga. Vi hoppas nu att lagstiftningen skärps och att alla kryphål täpps till. Det skriver bland andra ärkebiskop Anders Wejryd, komikern Zinat Pirzadeh och Aleksander Gabelic, Svenska FN-förbundet.

Under strecket
Publicerad

Om ett par veckor går Sveriges alla skolbarn på sommarlov. Inte alla barn och ungdomar ser fram emot ledigheten. Tusentals unga oroar sig för att de inte ska få välja sin partner. Inför sommarlovet finns en särskild oro hos många ungdomar för att giftas bort exempelvis i samband med en semesterresa.

Sverige har en lång tradition av att verka för barns rättigheter. På område efter område har vårt land gått före i barnrättsfrågor. Här finns möjlighet för barn att göra sin röst hörd, ett rikligt utbud av barnrättsorganisationer och den banbrytande lagen mot barnaga. Vi har myndigheter som särskilt bevakar barns rättigheter. Sverige var på 1980-talet drivande i arbetet med att förverkliga FN:s barnkonvention.

Annons
Annons
Annons