Annons
X
Annons
X

Barn ska inte dricka alkohol

Att stå upp för att våra barn och unga inte ska dricka alkohol förrän de fyllt 18 år är ett kärleksfullt beslut även om det kanske inte känns så i stunden. Lägg inte över ansvaret på barnen, skriver Anna Carlstedt, förbundsordförande IOGT-NTO, efter Silviaintervjun där drottningen avslöjade att hon vid ett tillfälle lät sina tonårsbarn och deras vänner dricka vin till middagen.

BRÄNNPUNKT | VIN TILL TONÅRINGEN?

I dagens SvD berättar drottning Silvia om hur hon och kungen en gång lät tonårsbarnen och deras kompisar dricka ett glas vin vid en middag.

Det riskabla ligger i gesten, den som säger att det är okej att tonåringar dricker alkohol.
Anna Carlstedt

Det kan tyckas harmlöst att bjuda tonåringar på ett glas vin. Och det är det väl också, just i ögonblicket när man bjuder. Det riskabla ligger i gesten, den som säger att det är okej att tonåringar dricker alkohol.

Annons
X

Forskningsrapport efter forskningsrapport visar samma sak: De barn vars föräldrar bjuder dem på alkohol hemma dricker oftare och mer än andra när föräldrarna inte är med. Dessutom börjar de dricka alkohol tidigare. Föräldrar som tror att de lär barnen hur man dricker, lär dem i själva verket att dricka. Mamma eller pappa kanske försöker visa hur man dricker ansvarsfullt eller för att slappna av och ha trevligt. Men de flesta tonåringar dricker inte för att slappna av eller för att det är gott, de dricker för att bli fulla. Där kan vi som föräldrar inte påverka särskilt mycket. Tonåringar som dricker alkohol dricker som tonåringar, inte som vuxna.

De flesta känner väl till varför unga inte ska dricka alkohol, varför vi har en lag emot det. En genomsnittlig 15-åring är varken fysiskt eller mentalt mogen att klara av alkohol. En växande hjärna kan ta stor skada av alkohol och vacklande tonåriga självkänslor mår knappast bättre av fylla. Konsekvenserna känner vi till, dem kan vi läsa om i tidningen. De flesta är ense om att alkohol är något för vuxna.

Trots det känner sig många föräldrar osäkra på hur de ska göra. Det är inte konstigt att vi känner så, men vi ska inte låta barnen lida för att vi tycker att det är ett jobbigt beslut. Vi får inte lägga över ansvaret på dem.

Vi föräldrar ska stå upp för att våra barn och unga inte ska dricka alkohol förrän de fyllt 18 år. Det är vår skyldighet och ett kärleksfullt beslut även om det kanske inte känns så i stunden. Få vuxna anklagar sina föräldrar för att de inte fick dricka vin hemma.

ANNA CARLSTEDT

förbundsordförande IOGT-NTO

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X