Annons

Barn offer i upptrappad konflikt

Muslimer i Kashmir visar sitt missnöje med Indiens beslut att överge den artikel i ett regeringsdekret som hittills garanterat regionens särskilda status. Arkivbild.
Muslimer i Kashmir visar sitt missnöje med Indiens beslut att överge den artikel i ett regeringsdekret som hittills garanterat regionens särskilda status. Arkivbild. Foto: Dar Yasin/AP/TT

Konflikten kring Kashmir har den senaste tiden eskalerat, inte minst genom Indiens beslut i veckan att delvis häva regionens självstyre.

Följderna drabbar även de som är för små för att kunna skilja vänner från fiender – och bomber från leksaker.

Under strecket
Julius Bengtsson / TT
Publicerad

Bland bergen i Neelumdalen löper en flod som utgör gränsen mellan den indiska och pakistanska delen av Kashmir. Längs med den finns byn Jabri, dit Kashmirkonfliktens eldgivning sällan når. Men den upptrappade konflikten i regionen, som förstärktes ytterligare av veckans besked från den indiska regeringen att delvis upphäva regionens självstyre, har gjort tidigare fredade områden till skådeplats för konfliktens våld.

De flesta vuxna kan se skillnad på en leksak och militära sprängmedel. Desto svårare är det för en fyraåring som ser hela världen som sin lekplats.

Annons
Annons
Annons