”Barn och hundar kommer till himlen direkt”

Hasse har hållit på med musik ­sedan han var fem, sex år. Han ­lärde sig två ackord av sin pappa och sina bröder, och spelade sedan i skolan.
Hasse har hållit på med musik ­sedan han var fem, sex år. Han ­lärde sig två ackord av sin pappa och sina bröder, och spelade sedan i skolan. Foto: Peter Carlsson

Melodifestivalen gav Hasse Andersson unga fans.
I sommar har han spelat in tv-programmet ”Hasses trädgård”. SvD Junior hälsade på hos honom.

Under strecket
Publicerad
Hasse under Melodifestivalen 2015. På fiol Jannike Stenlund.

Hasse under Melodifestivalen 2015. På fiol Jannike Stenlund.

Foto: Maja Suslin/ TT
Egon, Hasse och Mika.

Egon, Hasse och Mika.

Foto: Peter Carlsson
Hasse under Melodifestivalen 2015. På fiol Jannike Stenlund.

Hasse under Melodifestivalen 2015. På fiol Jannike Stenlund.

Foto: Maja Suslin/ TT

Hasse Andersson, 68, har inga planer på att bli pensionär. Han har hur mycket som helst att göra: spelningar och tv-program. I sommar har han spelat in ”Hasses trädgård”, en ­serie för barn om att odla egna grönsaker. Juniorreportrarna Mika, 11, och Egon, 11, besökte ­honom på Bjärehalvön i nordvästra Skåne där han har höns i trädgården.

–  Skåne är min plats. Jag växte upp här, och vill inte bo någon annanstans, ­säger han och är precis lika glad och mysig som han ser ut på tv.

Han bor i ett stort vitt hus med sin fru Monica, som ­också sysslar med musik, och den finska lapphunden Lilla Fröken Gulli Andersson. Hasse jobbar mycket; skriver låtar, ­repeterar och ­turnerar. Ibland gör han tv-inspelningar och i höst ska han och Monica turnera med barnmusikalen Svingelskogen.

Hasse under Melodifestivalen 2015. På fiol Jannike Stenlund. Foto: Maja Suslin/ TT
Egon, Hasse och Mika.

Egon, Hasse och Mika.

Foto: Peter Carlsson

Mika: Vad tycker dina barnbarn om din musik?

–  Jag har fem barnbarn och alla gillar det jag gör. Speciellt den yngste, Erik, som fyller sju år. Jag har varit på hans skola och ­spelat och han var jättestolt. Förra året fick jag 400 brev från barn som vill att jag kommer till deras ­skolor. Jag skulle så ­gärna åka ut till allihop, men det ­hinner jag inte.

Egon: Var du beredd på att barn skulle börja gilla din ­musik?

–  Nej, jag trodde det skulle vara gamlingar som jag. Det är så kul att barn gillar det jag gör – jag kan fortfarande inte fatta det. Häromdagen när jag var och handlade kom en liten kille fram och frågade om jag var på riktigt. Och det var jag ju. Så tog vi ­selfies – det är kul! Barn är ärliga och direkta, inte så krångliga som vuxna. Det gillar jag, för ­sådan är jag också. Från början jobbade jag som speciallärare för funktionshindrade barn – det ­trivdes jag också jättebra med.

Egon: Hur var det att vara med i ”Kändisbarnvakten”?

–  Det var roligt, men det var inte riktigt min grej. Tv-folket bestämde för mycket och det gillade inte jag. De hade till exempel köpt jättetråkig frukost till barnen. Då tog jag bilen till Heberleins, en ­affär här i Förslöv, och köpte en massa gott. Sedan gick vi ut till hönsen och hämtade ägg som vi stekte.

Egon, Hasse och Mika. Foto: Peter Carlsson

Mika: Vad ­gjorde du när du var barn?

–  Busade. En gång i trean ­hissade vi upp en cykel i flaggstången på skolan. Det tyckte inte fröken om.

Mika: Vad gör du helst när du är ledig?

–  Då tar jag med mig hunden, ­Lilla Fröken Gulli Andersson, och åker ut med båten och fiskar. Kanske spelar jag en runda golf eller påtar i trädgården.

Egon: Vilken är din favoritlåt av dina egna låtar?

–  ”Änglahund”. Trots att jag har sjungit den tiotusentals gånger. Det är fantastiskt när jag börjar sjunga den och hela publiken kan alla orden. Den handlar om ­Skorpan, en vit liten hund vi en gång hade.

SvD Juniorsvd.se
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons