Annons

Hjärntrötthet missas hos barn som överlevt cancer

Elin Irestorm, forskare i neuropsykologi, har utvärderat ett internationellt instrument för att mäta hjärntrötthet.
Elin Irestorm, forskare i neuropsykologi, har utvärderat ett internationellt instrument för att mäta hjärntrötthet. Foto: Privat

70 procent av barn som haft hjärntumör drabbas av hjärntrötthet, visar en ny studie. Symptomen kan likna depression så alla borde följas upp så att de får rätt stöd. Strålning mot hjärnan är en orsak.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Olika former av sena komplikationer drabbar de flesta som haft en hjärntumör som barn. Den som läst tidigare artiklar i SvD-serien ”Efter hjärntumören” har hört unga vuxna vittna om hur just hjärntröttheten gör vardagen extra besvärlig. Den är bland annat en konsekvens av behandlingen med strålning och kan leda till svårigheter med koncentration, inlärning och socialt samspel.

Hjärntrötthet drabbar 70 procent av alla barn som haft en hjärntumör och 30 procent av dem som haft den vanligare cancerformen ALL, akut lymfatisk leukemi. Det visar en ny studie ledd av neuropsykologen Elin Irestorm vid Skånes universitetssjukhus. Ändå har inte hjärntrötthet funnits med i uppföljningsprotokollen efter barncancer. Neuropsykologen Elin Irestorm som lett studien hoppas att resultaten i den här studien ska leda till att ett instrument, ett specialutformat frågeformulär, som utvärderar hjärntrötthet ska börja användas. Det gäller nämligen att kunna skilja hjärntrötthet från en annan vanlig följdsjukdom, nämligen depression.

Annons
Annons
Annons