Annons

”Barn måste snabbt kunna få rätt hjälp”

Magnus Jägerskog och Gunilla Bergsten.
Magnus Jägerskog och Gunilla Bergsten. Foto: Fredrik Hjerling, Nisse Hvidfeldt

Vi upplever en alarmerande ökning av samtal från barn som ringer till Bris och har självmordstankar. En röd tråd är svårigheten att få hjälp. Barn berättar att de lämnas ensamma med sitt mående, skriver Magnus Jägerskog och Gunilla Bergsten, Bris.

Under strecket
Publicerad

Ökar den psykiska ohälsan bland barn eller inte? Med anledning av den uppblossade debatten krävs en nyansering av hur vi förstår barns mående och livsutmaningar. Barns olika behov kräver olika sorters stöd. Därför behövs en vårdkedja som kan möta barnets individuella behov när de dyker upp, som tar barnets situation på allvar och som tidigt kan rusta barnet för att kunna hantera livets svåra motgångar.

Socialstyrelsen kom nyligen ut med en rapport som visar att den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar kraftigt. Det har rapporter från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen visat under flera år. Samtidigt finns det de som menar att det snarare handlar om en tendens till diagnosticering och medikalisering i fall där det inte behövs och att den psykiska ohälsan inte nödvändigtvis ökar.

Annons
Annons
Annons