Annons

Barn måste kunna få stöd på sommarlovet

Barn till föräldrar med missbruk eller psykiska problem måste få hjälp och stöd. Att stänga av samhällets stöd under sommaren är ett svek. Vi har nu anmält Moderaternas nedskärningar på Stockholms sociala verksamheter till Socialstyrelsen, skriver Stefan Nilsson (MP), gruppledare i Stockholms stad.

Publicerad

Många barn som far illa, på grund av att deras föräldrar missbrukar eller är psykiskt sjuka, är rädda inför sommarlovet. För alla dessa barn är skolan, fritidsgården och olika stödverksamheter en viktig frizon från utsattheten i familjemiljön. Stödet från samhället gör det möjligt för barnen att leva med sina familjer. Under sommarlovet, när stödverksamheterna behövs som allra mest, stänger de ner. Barnens frizon, och deras möjlighet att träffa andra vuxna, försvinner.

Inför sommarlovet ökar antalet barn som kontaktar Bris – Barnens Rätt I Samhället. En stor del av samtalen handlar om familjekonflikter, rädsla och ensamhet. En del är oroliga över vad som kommer hända då deras regelbundna stöd från BUP (Landstingets barn- och ungdomspsykiatri) tar paus över sommaren. Det handlar om barn vars föräldrar är fulla genom hela semestern och om barn som tillbringar hela lovet tillsammans med en psykiskt sjuk förälder.

Annons
Annons
Annons