Annons

Barn kan undra: ”Var jag inte värd att leva för?”

”Det fanns barn i min närhet som förlorade en förälder och eftersom jag deltog i sorgen funderade jag mycket på vad som händer när en så viktig person försvinner ur ett barns liv. Därför ville jag skriva barn- och ungdomsboken ’Comedy queen’”, säger psykologen och författaren Jenny Jägerfeld.
”Det fanns barn i min närhet som förlorade en förälder och eftersom jag deltog i sorgen funderade jag mycket på vad som händer när en så viktig person försvinner ur ett barns liv. Därför ville jag skriva barn- och ungdomsboken ’Comedy queen’”, säger psykologen och författaren Jenny Jägerfeld. Foto: Lars Pehrson

Varje år förlorar 500 minderåriga barn en förälder i självmord. Det är just vad som hänt 12-åriga Sasha i boken ”Comedy queen”. Nu har Jenny Jägerfeld, författare och Idagsidans psykolog, nominerats till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok.
– Att berätta om sin förälders död kan vara som att ”komma ut” varje gång.

Uppdaterad
Publicerad

Trots att självmord är så pass vanligt finns det inte någon nationell handlingsplan med förslag på rutiner för hur till exempel en förskola eller en skola bör agera för att stötta barnet, den kvarvarande föräldern och alla som finns runt omkring – barngruppen, klassen och personalen. Det finns inte heller en rutin för hur polis, brandmän eller annan räddningspersonal ska agera för att ta reda på om den som tagit sitt liv har barn. Och Bup:s psykologer tar inte automatiskt emot barn som förlorat en förälder.

Runt 1 500 personer tar sitt liv i Sverige varje år. 500 minderåriga barn mister sina föräldrar i självmord. Räknas alla barn in, även vuxna barn i alla åldrar, blir antalet förstås betydligt högre.

Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld tyckte att det saknades en bok för barn om självmord.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

”Den kvarvarande föräldern kan tänka att det är bäst att barnet inte får veta hur det gick till fast omgivningen vet. Förr eller senare får barnet reda på det ändå”, säger Jenny Jägerfeld.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons