Annons

Barn har rätt till en giftfri vardag

Vi vill se ett nationellt förbud mot BPA i alla produkter som barn kommer i kontakt med, till att börja med i leksaker och alla livsmedelsprodukter. Med ett sådant initiativ stärker Sverige arbetet i Danmark, Belgien och Frankrike och ökar pressen på åtgärder inom EU, skriver Mikael Karlsson och Ulrika Dahl, Naturskyddsföreningen.

Under strecket
Publicerad

I dag röstar belgiska parlamentet om en hårdare reglering av det hormonstörande miljögiftet bisfenol A. Mycket talar för att Belgien begränsar användningen i matprodukter för barn. Därmed följer Belgien Frankrike och Danmark. I Sverige finns inte ens något förslag att rösta om.

Svenskarna utsätts dagligen för bisfenol A (BPA). Det är tillåtet i matförpackningar, leksaker och vattenrör, för att nämna några exempel. Ett stort antal studier med försöksdjur har visat att BPA kan störa förmågan att få barn, hjärnans utveckling och immunsystemet, och det kan ge ökad känslighet för bröstcancer. Många gånger har dessa i effekter hittats vid mycket låga halter. Det är även känt att BPA kan föras från gravida och ammande kvinnor till foster och spädbarn.

Annons
Annons
Annons