Annons
X
Annons
X

Barn har fördomar mot feta

Människor med kraftig övervikt är lata, tror barn enligt en studie från Karolinska institutet där barns attityder till fetma har undersökts.

Av TT

Samhället måste informera barn tidigt om värderingar, anser Överviktigas riksförbund.

Feta människor är lata, ensamma och konstiga - det tycks vara en utbredd åsikt som även barn delar, enligt forskare på Karolinska institutet som undersökt barns attityder mot fetma i en ny studie.

Att barn enligt studien har fördomar mot fetma förvånar inte Stefan Wallerek, press- och medieansvarig vid Överviktigas riksförbund:

Annons
X

– Det är inte så konstigt. Det speglar hur samhället ser ut, säger Wallerek till TT.

Nära 1 500 barn och deras föräldrar har deltagit i undersökningen. Barnen fick se teckningar på en smal, en medelviktig och en mycket överviktig människa. Sedan fick barnen lägga till positiva och negativa adjektiv till teckningarna.

Nästan 70 procent av barnen trodde att den överviktiga figuren var lat, medan endast sex procent sammankopplade ordet lat med den medelviktiga figuren. Många barn associerade både de överviktiga och smala figurerna till ord som ensam och konstig, i jämförelse med medelfiguren. Men totalt samlade den överviktiga figuren flest negativa adjektiv.

– Barn får sina normer alltifrån dagis till föräldrar. Det här är naturligtvis tråkigt och visar hur viktigt det är att alla berörda parter tar tag i problemet, säger Wallerek.

Enligt honom är det viktigt med information till barn för att undvika fördomar om överviktiga.

– Man bör börja med informationsbiten om värderingar redan på dagis, säger han.

Flickorna värderade medelfiguren högre än vad pojkarna gjorde. Enligt forskarna fanns inget samband mellan barnens värderingar och deras egen vikt.

Wallerek anser även att litteraturen i läromedel ska ses över.

– Har vi 60 procent överviktiga män så måste läromedlen också visa överviktiga som något normalt och inte sjukt, säger han.

Sara K Johansson/TT
Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X